San Franciscóban egy cég arra a következtetésre jutott, hogy fölösleges bajlódni a szőlővel, a modern technológiával a világ legdrágább borainak a pontos mását is elő lehet állítani. 

Domaine de La Romanée-Conti Romanée-Conti – jelenleg ez a francia bor, abból is a 2005-ös évjárat a legdrágább a világon. Ez a borászat az egyik legrégebbi Franciaországban, és ebből a borból egy palackért 4 millió forintot kérnek. A listán a tizedikből 700 ezer forintot kérnek egy palackért, ez pedig a burgundiai, Henri Jayer Échézeaux Grand Cru 1978-as évjárata.

A San Franciscó-i Alec Lee, az Ava Winery társalapítója és munkatársai egy 460 négyzetméteres létesítményben molekulánként térképezik fel a legjobb borokat, hogy mindenkinek elérhetővé tegyék őket. Méghozzá úgy, hogy a világ leghíresebb borait klónozzák. A cégnél nyolc kutató dolgozik, akik a legmodernebb technikát használják, többek között gáz- és folyadékalapú kromatográfiát, valamint tömegspektrométert. Ezekkel az egyes anyagok a legelemibb összetevőikre bonthatók, így megállapítható a pontos összetételük.

Az eljárással a kutatók molekulánként ismerhetik meg a luxusborokat. A nyersanyagok azonosításával és számszerűsítésével szerintük meghatározhatók azok a vegyületek, amik a borok egyedi zamatát adják. Onnantól pedig már csak az a feladat, hogy ezeket a vegyületeket előállítsák szintetikus formában. Végül különféle technikákkal úgy módosítják a vegyületeket, hogy az öregedés hatásai is érezhetők legyenek az ízen. – írja a Világgazdaság. 

(A címoldali illusztráció forrása: Pixabay, CC0)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Nem nagy cucc! Ezt már Soltvadkert környékén ősidők óta csinálják, tabletta, műtrágya stb.
szaboria1
@1magyar: Így igaz nagyon sok bornak titulál borok vannak amik tökét sosem láttak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.