Kedden fogadta el az ukrán parlament az új oktatási törvénynek, amely drámai hatással lehet a kárpátaljai magyarság jövőjére.

Már csak az elnökön múlik, hogy véget érjen a magyar nyelvű oktatás Kárpátalján
Forrás: Youtube

A törvénybe többek között azt is belefoglalták, hogy 3 év átmeneti idő után megfosztják a nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

Csak az alsó tagozatban maradna meg

A módosított oktatási törvény csak az elemi iskolában (1-4. osztály) engedélyezi a nemzetiségi kisebbségek számára valamennyi tantárgy anyanyelven történő tanítását, az általános iskola esetében (5-9. osztály) a jogszabály előírja a fokozatos áttérést a tantárgyak többségének ukrán nyelvű oktatására.

A kárpátaljai magyarok már csak abban reménykedhetnek, hogy Petro Porosenko ukrán elnök nem írja alá a törvényt. Ha nem így tesz, az összes ukrajnai kisebbség, köztük a magyarok fennmaradása is komoly veszélybe kerül.

A kárpátaljai magyarság alkotmányos jogait sérti az ukrán parlament által egy napja elfogadott, a nemzetiségek anyanyelvű oktatását ellehetetlenítő oktatási törvény, ezért a kárpátaljai magyarok minden törvényes eszközt fel fognak használni oktatási jogaik visszaállítása érdekében

- jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke szerdán Beregszászon.

A magyar kormány tiltakozik

A magyar kormány a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki az Ukrán Legfelsőbb Tanács által elfogadott új oktatási törvény ellen – közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az új ukrán szabályozás megfosztja az országban élő nemzeti kisebbségeket az anyanyelven tanulás lehetőségétől,

alapjaiban veszélyeztetve ezáltal a szülőföldön való megmaradásukat.

A törvény értelmében a középiskolai és a felsőoktatás nyelve ezentúl az ukrán, a kisebbségek nyelvén való oktatás pedig kizárólag az óvodákban és elemi osztályokban engedélyezett. Ez példátlan módon sérti az országban élő nemzetiségek, köztük a mintegy 150 ezres magyarság jogait és teljes mértékben ellentétes Ukrajna alkotmányával – tette hozzá az államtitkár.

Mint írta, Ukrajna a nemzetközi kötelezettségeiben és a magyar-ukrán alapszerződésben is vállalta, hogy tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat, a szabadságjogokat és a kisebbségi jogokat. A magyar-ukrán jó szomszédság erősítése jegyében megvalósult legmagasabb szintű egyeztetéseken szintén vállalta, hogy a magyar közösség jogai nem szűkülnek; az új oktatási törvény elfogadása viszont mindezen ígéreteknek és vállalásoknak ellentmond – hangsúlyozta.

A magyar kormány elvárja, hogy Ukrajna fontolja meg a törvény hatályba léptetését és módosítsa azt oly módon, hogy ne sérüljenek az országban élő nemzetiségek, köztük a magyarság jogai – közölte Potápi Árpád János.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Na, gunarnyaku, itt a megoldando problema! Ez a sopasch, nemn a futyi! Mennyit is nyomtatok a karpataljai magyaroknak? 50 milliot? Vagy milliardot? Es ezek a csunya, Unioba igyekvo ukranok egy tollvonassal lesopornek a magyarokat?
Mi a gyaszt is ertetek el a kepesztesetekkel?
Haver, szerintem az osszes keleteuropai nagykovetet hivd be es kurd le oket egyszerre, mert a vegen kiderul, hogy egy kalap szart se ersz...
Most mar kiderult, hogy se keleten, se nyugaton nem kellunk, nem kellesz - szar lesz am a bortonben, de majd megvigasztal a fonokod...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
peterkelemen
Na Orbán szavazók mondtam én, hogy előbb vagy utóbb, de ti fogjátok kegyetlenül megszívni. Úgy szavazzatok rá Orbánra, hogy az Orbán éra után ezerszeresen visszakapjátok.
Eladott Ország
Kárpátalja XX. századi sorsa hányatott volt: 1920-ban Trianon Csehszlovákiához csatolta, 1939-ben előbb az önálló Szlovákia része lett, majd nemsokára a bevonuló magyar csapatok elfoglalták és visszacsatolták a Szent Korona országához. 1947-ben a Párizsi béke a Szovjetunióhoz csatolja, majd 1993-ban Ukrajnához került. Igazi senki földje.
kuruc.info/galeriaN/2012/karpatalja.jpg
Zeta
Hát ez is összejött. A nagy támogatás, harcos kiállás az ukrán vizummentességért. A hála megadatott, még Porosenkoaláirására kell várni. Ő pedig a híradások szerint örömmel üdvözölte a parlament döntését. Meg kellene oldani a helyben maradásukat, támogatásukat, de ehhez kellene a másik fél beleegyezése, támogatása.
Eladott Ország
@Zeta: A helyzet hasonló a román "testvéreknél", lásd Marosvásárhely. Harcolhatunk mi itt a szuverenitásunkért, nyakló nélkül.
www.sonline.hu/orszag-vilag/magyar-kormany-kiall-marosvasarhelyi-iskola-ugye-mellett-830175/
quadrocopter
A patkányhorda minden külföldi lépése az ottani magyarok szívatását vonta maga után!
Itthon meg előadják a a külhoni tragédiát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.