Egy felmérés szerint a terrorizmustól tartanak a németek leginkább, ezt követi a politikai szélsőségektől való félelem. De a bevándorlók miatt kialakuló társadalmi feszültség is dobogós.

A terrorizmustól tartanak leginkább a németek a társadalmi problémák közül – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

A németországi lakosság társadalmi jelenségekkel, problémákkal kapcsolatos aggodalmait 1991 óta évente feltérképező kutatás új adatai alapján a félelmek listáját nagy előnnyel vezeti a terrorizmus. A megkérdezettek 71 százaléka mondta, hogy tart a terrortól, ami minden korábbinál magasabb arány, és leginkább azzal állhat összefüggésben, hogy az iszlamista terrorizmus megérkezett Németországba.

A második helyen a politikai szélsőségektől való félelem áll 62 százalékkal.

A harmadik helyen – 61 százalékkal – az a félelem áll, hogy a bevándorlók révén feszültségek keletkeznek a társadalomban. Az első tízbe bekerült egy másik ügy is a nemzetközi migrációval kapcsolatban: a németek 57 százaléka tart attól, hogy a menedékkérők beáramlása túlterheli az országot. Ez a hatodik leggyakrabban említett félelem.

A terrortól és a politikai szélsőségektől félnek leginkább a németek

A Reichstag – Fotó: pixabay.com CCO

A német társadalom úgynevezett félelemindexe – a 16 vizsgált aggodalomforrásról rögzített adatok átlaga – 46 százalék, ami kiugróan magas. Az utóbbi tíz évben csak 2010-ben, az euróövezeti államadósság-válság mélypontjának közelében, és 2016-ban, a nemzetközi migrációs válság elmélyülése után volt erősebb a félelem Németországban.

Ugyanakkor a félelem a gazdasági vonatkozású társadalmi problémáktól nagymértékben csökkent. Például a munkanélküliség növekedésének veszélye a németek csupán 15 százalékát aggasztja, ami 25 éve a legalacsonyabb arány, és azzal állhat összefüggésben, hogy a gazdasági fellendüléssel a foglalkoztatottság minden korábbinál magasabbra emelkedett, a munkanélküliség pedig történelmi mélypontra süllyedt.

Mindent egybevetve az adatok azt jelzik, hogy a németek erősen igénylik a biztonságot, és attól tartanak, hogy a terrorizmus, a politikai szélsőségek és a migráció révén megrendül az ország stabilitása.

A politikának komolyan kell vennie ezt az üzenetet, a választópolgárok félelmeit értelmezhetnék "a feladatok katalógusaként" – emelte ki hírportálok beszámolói szerint Manfred Schmidt, a heidelbergi egyetem politológusa az R+V biztosítótársaság megbízásából készített felmérés eredményeinek berlini bemutatóján.

A kutatást a június-júliusi időszakban végezték 2400 ember megkérdezésével. Az adatok a lakosság 14 éven felüli részére nézve reprezentatívak.

(MTI)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Merkel nem banta meg,hogy masfel millio Muszlimott beengedett,utlevel,es semilyen papir nelkul.
Igaz mi sem bantuk,meg,hogy egyet sem engedtunk be-ezekbol a Hassza'ne'kbol.
Jozefina
Csak emélékeztetni szeretnék: Németország lakossága 82,67 millió. Ebből megkérdeztek 2400 embert. Hár ebből qva vaskos következtetéseket lehet kreálni!!!
szep napot
@Jozefina: Megkerdezhettek volna azt a 5-7 millio torokot is akik ott elnek. Ok biztos nem felnek.
1magyar
Ha valóban így van, akkor mérkellék már a süllyesztőben lennének, mert velük csak a pusztulásukat választják meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.