Az FBI igazgatója szerint semmi olyat nem lehet tapasztalni, hogy valakik beleavatkoznának a 2016-os elnökválasztás orosz befolyásoltságát feltáró vizsgálatokba. Donald Trump idősebb fiát is meghallgatták.

Nincs jele annak, hogy bárki is megkísérelt volna beavatkozni az Oroszországnak a tavalyi elnökválasztási folyamatban játszott szerepéről folyó vizsgálatokba – jelentette ki csütörtökön Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója.

Wray először beszélt erről mégpedig egy Washingtonban rendezett hírszerzési és nemzetbiztonsági konferencián.

Trump idősebb fiát is vizsgálják

Az FBI-igazgató leszögezte azt is: bízik Robert Mueller különleges ügyész munkájában. Mueller azt vizsgálja, hogy tavaly, az elnökválasztási kampány idején volt-e összejátszás Donald Trump kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között.

A CNN hírtelevízió értesülései szerint Mueller munkatársai arról egyeztetnek a Fehér Házzal, hogy a Fehér Ház tanácsadói közül kit és mikor hallgathatnak meg az elnök első, félrevezetőnek tartott kijelentéseiről, amelyeket az idősebb fia és egy orosz ügyvédnő közötti találkozóról tett.

Donald Trump idősebb fiát is meghallgatták az FBI nyomozása miatt

Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Max Goldberg

Donald Trump idősebb fia, ifjabb Donald Trump csütörtökön a szenátus igazságügyi bizottságánál járt, hogy zárt körű beszélgetésen számoljon be tavaly nyári találkozójáról Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnővel. A bizottsági megbeszélés mintegy öt órán keresztül zajlott.

A The New York Times értesülései szerint ifjabb Donald Trump elég részletesen beszámolt a New York-i Trump-toronyban tartott eszmecseréről. Az elnök fia előre megírt nyilatkozatot olvasott fel, amelyben azt állította: azért találkozott Veszelnyickaja ügyvédnővel, mert fontosnak tartotta, hogy információkat szerezzen arról, vajon Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje, mennyire "alkalmas" elnöknek. A magát a Kremlhez közelinek mondó Veszelnyickaja ugyanis azzal az indoklással kérte a találkozót, hogy fontos terhelő dokumentumokat adjon át Clintonról. Ifjabb Trump az erről szóló elektronikus leveleket is bemutatta a szenátusi bizottság tagjainak.

A The New York Times információi szerint az elnök fia a szenátusi bizottság előtt hajthatatlan volt abban, hogy soha nem játszott össze orosz tisztségviselőkkel a választási kampányban. A lapnak nyilatkozó Richard Blumenthal demokrata párti szenátor azt mondta: a beszélgetés "szívélyes légkörben" zajlott, de szerinte az egész ügyben még több, továbbra is tisztázatlan információ van. Blumenthal nyilatkozott a CNN hírtelevíziónak is, és azt hangsúlyozta, hogy a meghallgatás nem oszlatta el az aggodalmait, sőt, szerinte újabb vizsgálatokra lenne szükség.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 2.0/Max Goldberg)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.