A hurrikán elérte Floridát, a közösségi médiában - főként a Twitteren - sorra jelennek meg az elborzasztó felvételek. Ezekből közlünk válogatást.

Sam Smink on Twitter

Look from @WPTV balcony. My phone tells me the wind gusts are 56 MPH. #Irma https://t.co/Opz2XXSp51

This guys saving dogs!!! #hurricane #storm #miami #irma pic.twitter.com/FreNqNXgFG

— Nick (@NickKuk) September 10, 2017

 

A post shared by Sergio Carlo (@sergiocarlo) on

 

A post shared by Carl Iovine (@ciovine) on

Több mint másfélmillió háztartás és üzlet maradt áram nélkül Floridában vasárnap, Donald Trump elnök az Irma hurrikán által veszélyeztetett több szövetségi állam kormányzójával egyeztetett.

Az Irma hurrikán – a floridai Keys-szigetek után – vasárnap helyi idő szerint a kora délutáni órákban elérte Miamit és az állam délnyugati vidékét. A vihar óránkénti 210 kilométeres széllökésekkel tombolt, Miami tengerparti utcái víz alá kerültek. A trópusi ciklon már az Egyesült Államokban is szedett áldozatokat: három ember az erős széllökések miatti autóbalesetekben vesztette életét a hét végén.

Miami belvárosában felhőkarcolókat rongált meg a szél, a városközpont – amely alig kétszáz méternyire esik a tengerparttól – víz alatt állt, egyes részeken derékig ért a víz, és a vízszint várhatóan még emelkedik is, a széllökések ugyanis tízméteresre korbácsolják a tenger hullámait.

A Keys-szigetcsoporthoz vezető országút teljesen eltűnt a víz alatt. Az országos meteorológiai szolgálat háromóránként ad ki jelentést, és háromóránként tart tájékoztatót Rick Scott floridai kormányzó is. A kormányzó ismételten arra figyelmeztetett, hogy az időközben 3-as erősségűre csökkent hurrikán is életveszélyes, az állam Mexikói-öböl menti nyugati partvidékén akár ötméteres áradatot is a szárazföldre zúdíthat az óriási erejű szél.

Scott arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem tudott – vagy nem akart – elköltözni a vihar elől, semmiképpen ne hagyja el otthonát. "Ezt a vihart a szabadban nem lehet túlélni" – fogalmazott a kormányzó. Miami rendőrsége vasárnap délután – a vihar miatt – nem fogadott segélyhívást. A városban vasárnap délután tornádóriadót hirdettek.

Közép-Florida több vidékén szintén tornádóriadó van érvényben. Tombolt a vihar Florida Mexikói-öbölnél fekvő partvidékén is. A tampai polgármester "pokolinak" írta le a helyzetet. A tampai Busch Garden parkból 12 ezer állatot – köztük több száz vörös flamingót – szállítanak el Georgiába. Florida fővárosában, Tallahassee-ban vasárnap este lezárják a repülőteret.

A hurrikán Georgia, Tennessee, Észak-, és Dél-Karolina, valamint Alabama államokat fenyegeti, összesen 65 millió embernek kell szembenéznie a viharral. A Floridával északon határos Georgiában Nathan Deal kormányzó az állam egész területére szükségállapotot hirdetett ki. Az állam part menti vidékein már szerdán elrendelték a kötelező kiürítést. Donald Trump elnök – aki a Camp David-i rezidencián tölti a hétvégét – állandó kapcsolatban áll a floridai kormányzóval, és vasárnap délután beszélt Alabama, Georgia, Tennessee és Dél-Karolina kormányzóival is. Mike Pence alelnök és a kormány több tagja várhatóan vasárnap késő dé

lután ellátogat a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) központjába. A Fehér Ház vasárnap délután bejelentette: Donald Trump katasztrófa sújtotta területnek minősítette Puerto Ricót és a szövetségi segélyalapokat elérhetővé tette az amerikai Virgin-szigetek számára is. A Virgin-szigeteken azonban egyelőre még nem kezdődött meg az Irma hurrikán utáni takarítás, a szigeteket ugyanis pár napon belül eléri a José hurrikán.

MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.