Ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mondta évértékelő beszédében. Az EU gazdasági bővülése az USA-ét is meghaladja, a munkanélküliség szintje pedig kilenc éve nem volt ilyen alacsony. De arra is kitért, hogy aki EU-tagország, az viselkedjen az EU normáinak megfelelően.

Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa "vitorláit ismét dagasztja a szél", ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb, demokratikusabb unió létrehozására – jelentette ki szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Az EU tényleg jobban teljesít

Minden egyes tagállamban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja – mondta felszólalásában Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Juncker évértékelő: tíz évvel a gazdasági világválság után Európa ismét magára talált

A munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban, ami példa nélküli – tette hozzá.

Kiterjesztjük a kapcsolatainkat Ausztráliára és Új-Zélandra is

Mielőbb meg kell kezdeni a szabadkereskedelmi tárgyalásokat Ausztráliával és Új-Zélanddal – emelte ki szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hozzátéve, hogy az egyeztetések megindításának jóváhagyására fogja kérni a tagállami vezetőket.

Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kijelentette: a tárgyalásokat le szeretné zárni a bizottság mandátumának végéig, 2019-ig.

A brüsszeli testület elnöke emellett az átláthatóság fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, a nemzeti és regionális parlamenteket már a tárgyalások első napjától tájékoztatni kell.

De ha EU-tag vagy, légy valóban európai

Az európai uniós tagállamok minden esetben kötelesek végrehajtani az Európai Bíróság jogerős ítéleteit, az alapjogok csorbulásával jár, amennyiben ez nem így történik – szögezte le szerdai évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A tagországok ellátták az uniós bíróságot azzal az illetékességgel, hogy a legfelsőbb fokon döntsön – hangoztatta Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

"Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes" – mondta. Az Európai Unió nem állam, de legyen jogállam – tette hozzá.

Azért az élelmiszeripari multik is kaptak egy tockost

Elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az Európai Unión belül, nem megengedhető, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak – tért ki Jean-Claude Juncker évértékelő beszédében az elmúlt évek ilyen témájú botrányaira.

"Nem lehetnek másodrangú fogyasztók, a szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskában, a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben" – emelte ki.

Az európai jog ezt már most is tiltja, a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez – mondta.

A kettős élelmiszerminőségre – arra, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában – az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi országok.

Közös valutaalapra és pénzügyminiszterre volna szükség

Juncker arra is kitért, hogy közös gazdasági és pénzügyminiszteri posztot, illetve valutaalapot kell létrehoznia az Európai Uniónak a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében. De szerinte erre nem lenne muszáj új hivatalt létrehozni, a tisztséget a bizottság egyik tagja is betölthetné, aki egyben az eurócsoport elnöke is lenne. "Nincs szükség párhuzamos struktúrákra" – fogalmazott.

A volt luxemburgi kormányfő emellett kiemelte: támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja "túl izgalmasnak".

A Brexit nem az EU jövője

Felszólalásában a bizottság elnöke röviden a Brexit kérdését is érintette, mondván, hogy a britek hamarosan sajnálni fogják, hogy kilépnek, ahogy távozásukat Európa is sajnálja. "A Brexit nem minden és nem Európa jövője" – mondta.

Forrás: MTI

Fotó és címlapkép: Getty Images / Sean Gallup

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
ez a jóllakott napközis arcú mennyit kaszál saját zsebre még ebből is? már megszedte magát mint luxembourgi miniszter/ ill. min. elnök, mit akar még?
Nacsak
EU mindig a gazdag nyugati tagállamok gazdasági érdekvédelmi szervezete volt és az is marad.
Azt már nem értem, hogy miért lesz az jó a nyugati tagállamoknak, ha az őslakosoknak lövedékálló mellényben, testőrökkel és páncélozott limuzinban kell közlekedni az ismert okok miatt. Távol-Keleten kevésbé problémás és jobb munkaerő van, azt is lehetne importálni, ha mindenképpen bevándorlást akarnak.
1magyar
Mostanra szedték össze a kele-európai gyarmatokról a gazdasági megszállás eredményeit.Most már csak az ott élő népek tönkretétele a cél és az országok szabad prédák számotokra?
1magyar
@wagabund: A megbízói még nem engedik el a kezét.
Jozefina
Még beszélhetett volna az EU egységes külpolitikájáról.
Az EU hadsereg mielőbbi létrehozásáról.
És arról is, hogy az EU ügyészséget minden tagországnak el kell ismernie.
Viszont aggályonak tartom a balkáni országok észnélküli felvételét az EU-ba. Sok-sok iszlám és egyébb békétlen nép él arrafelé.
A törökökkel meg végleg meg kellene szakítani a csatlakozási olyamatot.!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.