Egyre nagyobb területen mutatják ki egy különösen veszélyes, minden eddiginél ellenállóbb malária-kórokozó jelenlétét Délkelet-Ázsiában.

Világméretű veszélyt hordozhat egy mutáns maláriatörzs
Fotó: Pixabay

Néhány éve jelent meg Kambodzsában a PfPailin néven ismert, hagyományos gyógyszerekkel nem kezelhető maláriatörzs, amely időközben átterjedt a szomszédos Thaiföldre és Laoszra, legutóbb pedig Vietnamban is észlelték.

Jelenleg Délkelet-Ázsiában a malária kezelése az esetek 60 százalékában kudarcot vall, ami azt jelenti, hogy a súlyos tüneteket nem sikerül enyhíteni, és esetenként halállal végződik a betegség.

A maláriát hagyományosan két gyógyszer, az artemisinin és a piperaquine kombinációjával kezelik, de a kórokozók nemrég olyan mértékben mutálódtak, hogy félő, teljesen ellenállóak lesznek.

Afrika is veszélyben

Különösen nagy csapást jelenthet, ha a mutáns törzs Afrikába is átterjed. A fekete kontinensen ugyanis széles körben elterjedt a szúnyogfaj, ami a betegség kórokozóját hordozza.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente  212 millió ember lesz maláriás (több mint 90 százalékuk Afrikában el), és 430 ezer fő halálát okozza a kórokozó. Az áldozatok többsége 15 éven aluli gyerek.

A kutatók pesszimisták

Nicholas White az Oxfordi Egyetem professzora szerint közegészségügyi vészhelyzet van, és sürgősen megoldást kell találni.

A tudós és társai szerdán jelentették, hogy egy domináns, mutáns maláriatörzs keletkezett Kambodzsában, és rohamosan terjed a szomszédos Thaiföldre, Dél-Laoszra és Dél-Vietnamra.

A kutatók szerint ha a fertőzés átterjed Afrikára, hatalmas csapást mér a lakosságra, és hiábavalónak tűnik majd az erőfeszítés, amely az utóbbi években sikeresen szorította vissza a maláriás megbetegedéseket.

(Gizmodo, Vice)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
A természet majdcsak megoldja a túlnépesedést. Így vagy úgy.
X-ray
@Peller Anikó: Érdekes, a főleg csak szexuális úton terjedő aids megoldódni látszik új gyógyszerekkel, erre viszont nem találnak megoldást? Vagy nem akarnak???
iluminati
@X-ray: Ez is valamilyen laboratoriumból szabadult el?
Nessy
A vírusok, baktériumok remekül alkalmazkodnak, mutálódnak. Most már csak azért lehet imádkozni, hogy a maláriát terjesztő szúnyogok az egyre melegebb nyarak miatt meg ne jelenjenek a többi földrészen is! Hiszen repülővel hamar eljutnának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.