A kamaszok bevallották, idegesítette őket, hogy a lány magyarul beszélt.

A román médiát és a politikusok egy részét is felelősség terheli azért, hogy két román fiú egy magyarul beszélő ötödikes kislányra támadt az észak-erdélyi Besztercén – idézi az MTI a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombaton közzétett állásfoglalását.

A szünetben barátnőivel magyarul beszélő kislányt csütörtökön bántalmazta a két román tagozatos hatodikos diák a besztercei Andrei Muresanu Főgimnáziumban. Előbb csúnya szavakkal illették, majd esernyővel bántották a románul is jól tudó áldozatot. Egy későbbi szembesítés alkalmával a fiúk bevallották: zavarta őket a magyar beszéd – írta az index.hu.

Politikai ügy lett abból, hogy román fiúk megvertek egy magyar kislányt

Fotó és nyitókép: pixabay.com cco

Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete által kiadott, az országos szervezet által is aláírt állásfoglalás elítéli a bántalmazók magatartását, és támogatást ígér a kislány szüleinek az ügy iskolai kivizsgálásában.

"Hónapok óta közösségünk ellen hergelik a társadalmat, egyre gyakrabban azt szajkózva, hogy mi, magyarok veszélyforrást jelentünk Romániára nézve. Sajnos, újra és újra bebizonyosodik, hogy a szóbeli agresszió könnyen átléphet fizikai agresszióba, hogy nagy ára van az uszításnak, amelynek előbb-utóbb beláthatatlan következményei is lehetnek"

- olvasható az állásfoglalásban.

Az RMDSZ felkéri a média és politikum képviselőit, hogy hagyjanak fel a hangulatkeltéssel, amely eltávolítja egymástól a két közösséget.

"Felelős, közbeszédet formáló embereknek nem szabad belemenniük hasonló riogatásokba, hanem a párbeszédet kell sürgetniük" – zárul az RMDSZ állásfoglalása.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Na ugye, hogy Vezérünk fosványosi sz@rkeverése nem hullik terméketlen talajra.
Mivel hülye mindenhol van, bőven elég a szikrával játszadozni és uszítani a ""vérmagyar"" hallgatóságot . Hamar megjelenik a másik oldal hasonló reakciója.
A Fosványos hamar megjelenik az iskolákban is. És csapódik le vétlen csajokon.
Zeta
Mért ne lenne, ha már a gyerekek is gyűlölik , a gyerekeket?
Pálinkás Pál
Azért ha jobban belegondoltok,egyre több ilyen lesz..az jelen pillanatban az ő országuk,ha tetszik,ha nem...a csúti korcs meg uszitja az ott élőket..és mivel a románok a mangalicát nem tudják megpofozni...ezért más kap helyette!!!
feco fero
Én a kislánynak odaadnám a fiúk esernyőjét és külön külön Ludas Matyi módjára adja vissza amit kapott ezt követően johet párbeszéd a kibékülés a közeledés
Erdély visszacsatolásáról pedig nem is beszélve minimum az autonómiájáról
namihami
Na ugye, hogy Vezérünk fosványosi sz@rkeverése nem hullik terméketlen talajra.
Mivel hülye mindenhol van, bőven elég a szikrával játszadozni és uszítani a ""vérmagyar"" hallgatóságot . Hamar megjelenik a másik oldal hasonló reakciója.
A Fosványos hamar megjelenik az iskolákban is. És csapódik le vétlen csajokon.
simmering73
Külügyminiszter be van már rendelve? Petiiiiiiiiiii! Alszol?
Fradigege
Bátor oláh cselekedett. Erről mindig is híresek voltak. Benne van a "bátorság" a vérükben. Komolyan mondom, hogy engem annyira íritál az oláh, hogy nem igazán írnám le, miket csinálnék velük. Véglények.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.