Szinte alig kerültek be a Bundestagba, máris hajtóvadászatot hirdetett Merkel ellen a szélsőjobbos Alternative für Deutschland (AfD) párt.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) a szövetségi parlament (Bundestag) pártjaként vizsgálóbizottság felállítását kezdeményei Angela Merkel kancellár menekültpolitikája miatt – jelentette be a vasárnapi Bundestag-választás után a törvényhozásban újonc párt egyik vezetője.

Alice Weidel, az AfD kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt a ZDF országos köztelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Bundestag feladata a kormány ellenőrzése.

Hajtóvadászatot indít Merkel ellen a szélsőjobbos AfD

Fotó: wikipedia CCO/Hermann Luyken

Ezért az AfD vizsgálóbizottságot kezdeményez, amely "nagyon világosan foglalkozik majd ennek a nőnek (Angela Merkelnek) a jogsértéseivel" – mondta a politikus.

Az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló AfD másik csúcsjelöltje, Alexander Gauland azt mondta, hogy pártja "hajtóvadászatot" indít Angela Merkel kancellár ellen, és "vissza fogják szerezni az országot".

Hajtóvadászatot indít Merkel ellen a szélsőjobbos AfD

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0 de/Olaf Kosinsky

Az AfD az első eredménybecslések szerint 13,2 százalékos eredménnyel debütál a Bundestagban. Az előző Bundestag-választás évében, 2013-ban alapított párt akkor még 0,3 százalékponttal elmaradt az 5 százalékos bejutási küszöbtől.

Az AfD az első párt, amely az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetségtől jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában.

Konstruktív ellenzék szeretne lenni a párt

Alice Weidel a párt berlini eredményváró rendezvényén arról is beszélt, hogy az AfD-s képviselőknek "alázattal" kell dolgozniuk. Konstruktív ellenzéki szerepet betöltve küzdeniük kell azért, hogy "a jognak és a rendnek újra legyen esélye ebben az országban".

A párt egyik társelnöke, Frauke Petry a Mitteldeutsche Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak azt mondta, az AfD-nek ugyanazokat az ügyeket kell képviselnie a Bundestagban, amelyekkel parlamenten kívüli ellenzéki pártként foglalkozott, de gondoskodnia kell arról, hogy elképzeléseit el tudja fogadni a lakosság többsége.

A legfőbb cél az, hogy a párt kormányra kerüljön, esetleg egy koalíció kisebbik tagjaként, "de jobb lenne, ha vezető erőként" – mondta.

Senki nem örül a szélsőjobbos pártnak a Bundestagban

Az AfD megjelenését jobboldalon és baloldalon is éles hangú nyilatkozatokkal kommentálták a vetélytársak. A CDU elnöke, Angela Merkel elmondta, alaposan elemzik majd a választási eredményt és vissza akarják nyerni az AfD-hez átpártolt szavazóikat az "aggodalmaik és félelmeik" komolyan vételével, és "mindenekelőtt jó kormányzati munkával".

A testvérpárt CSU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök kiemelte: a CDU/CSU jobb oldalán "támadási felület" keletkezett, amelyet kemény küzdelemmel, határozott állásfoglalásokkal kell bezárni.

A CDU/CSU eddigi koalíciós társa, a szociáldemokraták (SPD) elnöke, Martin Schulz az urnazárás után tett nyilatkozatában AfD-t szélsőjobboldali pártnak, megjelenését a Bundestagban pedig fordulópontnak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a szociáldemokraták "a demokrácia bástyájaként" állnak majd szemben vele.

A távozó kormány SPD-s igazságügyi minisztere, Heiko Maas a Facebookon azt írta, az AfD megjelenése a német demokrácia "legnagyobb érettségi vizsgája az újraegyesítés óta". Hozzátette: fel kell lépni mindazokkal szemben, aki "szélsőjobboldali provokációra" akarja felhasználni a Bundestagot.

A németországi zsidó közösség legnagyobb társadalmi szervezete, a németországi zsidók központi tanácsa (ZJD) közleményt adott ki, amely szerint az AfD megjelenése a Bundestagban a szövetségi parlament előtt álló "legnagyobb kihívás" a második világháború utáni első szabad választás, 1949 óta, mert most először jutott be olyan párt, amely "szélsőjobboldali eszméket tűr meg soraiban és kisebbségek ellen uszít".

Hozzátették: a "demokratikus erőknek" meg kell mutatniuk az AfD "valódi arcát", és le kell leplezniük, hogy politikáját "üres, populista ígéretek" jelentik.

(Címlapi kép: wikipedia CCO/Hermann Luyken)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Nagyon helyes nyanya. A hülyeséged miatt erősödtek meg a jobberek, akkor csak szopjad. Mert ráadásul ebben igazuk van, eladtad az országodat és egész Európát az araboknak.

Mi a bűn ha nem ez.
Peller Anikó
Nagyon helyes nyanya. A hülyeséged miatt erősödtek meg a jobberek, akkor csak szopjad. Mert ráadásul ebben igazuk van, eladtad az országodat és egész Európát az araboknak.

Mi a bűn ha nem ez.
mackoka46
@Peller Anikó: Ne mondj ilyeneket ! Élnek, mint Marci Hevesen a németek. Egynémelynek agyára ment a jólét.
Villon
@Peller Anikó: A "nyanya" nyerte a választást.
quadrocopter
@Villon: Ez a legnagyobb bánatuk, azért nyöszörögnek most!
cs.n.
Igazából aszonta:
"Die Bundesregierung muss sich warm anziehen – wir werden sie und Merkel jagen. Wir werden uns unser Land und unser Volk zurückholen"

A szövetségi kormány készüljön fel* - vadászni fogunk rájuk és Merkelre. Vissza fogjuk szerezni az országunkat és a népünket"

*A "warm anziehen" itt ezt jelenti, készüljön fel, kösse fel a gatyáját, stb.
cs.n.
Csak azért említettem a végén, mert ha va valaki gugli fordítóval próbálja lefordítani magyarra az elejét, akkor azt dobja ki:
"A szövetségi kormánynak melegnek kell lennie" :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.