A lengyel belügyminiszter szerint is Merkel az elhibázott bevándorlási politikájának köszönheti a választási eredményeket.

A vasárnapi németországi választások után Angela Merkel remélhetőleg következtetéseket von le hibás migrációs politikájáról – kommentálta a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás exit poll eredményeit Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter.

Blaszczak a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak (TVP Info) adott interjúban leszögezte: Angela Merkel az a politikus, aki "a legjobban megfelel a lengyel érdek megvalósításának". Egyúttal úgy vélte: "teljesen más helyzetet" teremt, hogy a CDU/CSU támogatottsága csökkent az előző választásokhoz képest, így nem kizárt, hogy a választások után más politikát fog folytatni.

"Az Európai Unióra és Lengyelországra nézve az lesz az alapvető kérdés, hogy Merkel következtetéseket von-e le abból a hibából, amelyet 2015-ben elkövetett" – vélekedett Blaszczak, utalva a német kancellár migrációs politikájára.

A miniszter szerint sok minden múlik azokon a következtetéseken is, amelyeket a választások alapján Merkel a kétsebességes Európa koncepciójára nézve von le. "Bárcsak ne olyanokat, amelyek a Brexithez vezettek" – jegyezte meg Blaszczak Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésére utalva.

Blaszczak nyugtalanítónak nevezte a harmadik legerősebb parlamenti tömörülésként a Bundestagba bejutó AfD oroszbarát politikáját, valamint azokat a nyilatkozatokat, amelyek a német katonák második világháborús szerepét méltatták.

Aggasztónak értékelte az AfD eredményét Grzegorz Schetyna, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke is. Twitter-bejegyzésében úgy látta: a CDU/CSU győzelme viszont megerősíti Németországi "Európa-párti" irányultságát.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.