Nemcsak Magyarországon van hiány nővérekből és szülésasszisztensekből, hanem a V4 többi országában. Ők azt szeretnék, ha 600 ezres fizetést kaphatnának.

Konferenciát tartottak a Visegrádi Négyek (Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország) országainak egészségügyi dolgozóit tömörítő szervezetek. többi országában hasonló beosztásban dolgozók.

A négy ország szervezetei a szlovákiai Ótátrafüreden gyűltek össze az Inforádió cikke szerint, a konferencián több problémát is felvetettek.  600 ezres fizetést akarnak a V4-es nővérek

Fotó: pixabay.com CCO

Ilyen, hogy az OECD-országok közül például Lengyelországban van a legkevesebb nővér (100 ezer emberre mindössze 5,4 nővér jut), de Szlovákiában is csak 5,7 a mutató százezer betegre vetítve.

És míg Németországban egy nővérnek 7, addig Szlovákiában 30 betegre kell ügyelnie – ez sem tetszik a nővérkamaráknak.

A cseh egészségügyiseket képviselő szerint amíg a négy országban nem éri el a nővérek és szülészasszisztensek fizetése a havi 2000 eurót (600 ezer forint átszámítva), addig senki ne csodálkozzon, ha nem megy senki ezekre a pályákra, és egyre nagyobb lesz a nővérhiány a régióban.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
@Hellcat: Nem baj ha nem értünk egyet de üdítő a tisztességes hozzá szólásod.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Hellcat
@Eriksson: Hát igen ezen a rendes fizetés nem biztos hogy segít, viszont az alulfizetés biztos hogy ront.
wpym
@Hellcat: Magaval az osszeggel egyetertek, am, akkor a tobbi agazatban dolgozo (posta, vendeglatas, tomegkozlekedes, stb.) embereknek is ilyen mertekben kell emelni a jovedelmuket.
Hellcat
@wpym: Persze emelni kell...de az ápolót és a sofőrt ne keverjük...egyébként a BKK járatok szarásig vannak hírdetéssel, hogy nettő 200 ért várják a sofőröket...
wpym
@Hellcat: Teljesen nem is kell keverni, az aranyra viszont oda kell figyelni. Bar azt irtam, hogy ilyen mertekben kell emelni, ezt nem szo szerint ertettem. Inkabb hasonloan.

Igen, netto 200... No, ezert van egyre kevesebb forgalmi alkalmazotjuk. Ugyanaz a helyzet, mint a tobbi kozlekedesi tarsasagnal:
Az improduktiv, bujtatott, semmirevalo vezetes + a sleppjuk felelosseg nelkul jol meg van fizetve es meg premiumot is kapnak sok esetben, mig azok, akik tenylegesen mukodtetik ezeket a cegeket, minmalberbol tengodnek honaprol honapra.
Persze az orszagban meg nagyon sok helyen hasonlo a helyzet a modern rabszolgatartas miatt...
Hellcat
@wpym: Meglepődnél de a nettó 200 az egy diplomás kezdőfizetés...nem BKK sofőr...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.