Szankciókkal fenyegette meg Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn Isztambulban az észak-iraki kurd autonóm régiót, ahol a nap folyamán függetlenségi népszavazást tartanak – írta a Habertürk tekintélyes török napilap internetes oldalán.

Erdogan durva módszerekkel fenyítené be az elszakadni vágyó kurdokat
Fotó: AFP/Török Miniszterelnöki Hivatal

Erdogan elmondta: a határon már jelenleg is csak Törökországból Irakba lehet átlépni, az elkövetkező napokban pedig mindkét irányban lezárják a forgalmat.

A török elnök annak lehetőségét is felvetette, hogy

Ankara elzárja az Észak-Irakból kiinduló olajvezetéket, így gátolva meg a nyersanyag exportját. Erbíl naponta több százezer hordó olajat szállít Törökországba. "Meglátjuk, kinek fogják tudni eladni"

- fogalmazott Erdogan.

Az államfő egyúttal arra is figyelmeztette az autonóm régiót, hogy a török haderő nem céltalanul kezdett hadgyakorlatot múlt hétfőn az Észak-Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartomány Silopi körzetében. "Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk" – jelentette ki, arra emlékeztetve, hogy a török haderő tavaly augusztusban hadműveletet indított Észak-Szíriában, ahol azóta mintegy 2 ezer négyzetkilométert ellenőrzése alá vont.

Erdogan szerint a tervezett többi intézkedést a török vezetés még a hét során nyilvánosságra hozza.

A civilek élete sem drága

Binali Yildirim török kormányfő Erdogan előtt nem sokkal az NTV hírtelevízió élő adásában leszögezte: azzal, hogy Erbíl ragaszkodott a népszavazáshoz, "a konfliktus talaját készítette elő", és ennek az árát ártatlan civilek fizetik majd meg.

A török miniszterelnök arra is rávilágított, hogy a török szankciók gazdasági, diplomáciai és katonai jellegűek lesznek. Nyomatékosította: Ankara az észak-iraki kurd régiót sújtó megszorító lépésekről közvetlenül egyeztet a bagdadi központi kormánnyal.

Az erbíli vezetés végül ismét "a mi kapunkon fog kopogtatni" – fűzte hozzá Yildirim.

Törökország mellett maga Irak, továbbá Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenné válását. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
török pulyka kiabál... a döntő szót Putyin figja kimodani
human
Off a téma, de most csak úgy eszembe jutott. Mi lesz azokkal az országokkal akik kizárólag az olaj és gázexportból éltek, ha elterjednek az elektromos autók és ha mondjuk a fúziós reaktorok már olcsó környezetbarát energiát tudnak előállítani nagy mennyiségben?
Ott van például Venezuela. Lecsökkent az olaj ára és extrém módon leértékelődött a valutájuk. Hatalmas nagy balhé lesz.
https://pbs.twimg.com/media/CIRlAQZUYAANXC3.j...
Equus1
@human: Venezuela akkor már nem kell Samu bácsinak és a balhé is elmarad.
Jozefina
putyin kottájából játszik. (krim megszállás)
Equus1
@human: Uncle Sam... nem ismered... hívják Estados Unidosnak is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél