A referendumot valóságos népünnepély kísérte.

Az iraki kurdok több mint 90 százaléka a függetlenségre voksolt – közölte hétfőn éjjel az erbíli választási bizottság a kurd referendum előzetes eredményét – írja az index az MTI-re és a BBC-re hivatkozva.

A területen szavazásra jogosult 5,5 millió fő bő 72 százaléka járult az urnákhoz – korábban 78 százalékos részvételi hányadról szóltak hírek. A külföldön élő iraki kurdok már szombattól szavazhattak. A bizottság azt is közölte, hogy a végeredményt legkésőbb három nap múlva kihirdetik.

Az iraki kurdok 90 százaléka a függetlenségre szavazott

Az iraki kurd területeken a referendumot – a Bagdad és a szomszédos országok által elrendelt határzár ellenére – valóságos népünnepély kísérte tűzijátékkal, autóduda-kórussal, levegőbe lövöldözéssel. Még Kirkukban is az utcára vonultak az emberek, pedig ott a regionális kormányzat kijárási tilalmat hirdetett ki hétfőre. A világ egyik leggazdagabb olajmezőjén fekvő Kirkukban az arab és a kurd lakosság összecsapásától lehetett tartani. Ennek oka röviden az, hogy a város a 2005-ös alkotmány értelmében nem a Kurdisztáni Régió, hanem a bagdadi kormányzat alá tartozik, azonban az Iszlám Állam 2014-es előrenyomulása idején a felbomló iraki hadsereg helyett a kurd pesmergák vették a szárnyaik alá, és azóta Erbíl sajátjaként tekint a városra és a körülötte lévő területekre.

Az aggodalmak ellenére azonban atrocitásokról nem érkezett jelentés.

(index.hu/MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.