Mocsárra építették volna Orbán Viktor második miniszterelnöksége alatt a Vietnamban még Bajnai Gordon által beígért kórházat. Akkor nem jött össze a dolog.

Nyolc éve húzódik már annak az 500 ágyas onkológiai kórháznak a megépítése Vietnamban a Mekong-deltában, melyet legutóbb hétfőn Orbán Viktor ígért be.

Mint hétfőn kiderült, eredetileg még Bajnai Gordon ígérte meg 2009-ben a kórházat, amire 60 millió eurót (kb. 20 milliárd forint) adott volna a magyar állam segélyhitelként. 

A 24.hu cikke szerint a segélyhitel nem önzetlen segítség, hanem ezért a pénzért a segélyt adó ország egyben piacot is vásárol saját termékei számára abban az országban, ahová a segélyhitelt adta. 

Orbánék egyszer már pórul jártak a Bajnai által beígért vietnami kórházzal

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A cikk szerint a 8 éve indított segélyhitel azonban egyelőre nem sokat hozott semelyik országnak sem, még úgy is, hogy az előző Orbán-kormány idején, 2012-ben egy cég már elnyerte a pályázatot a teljes körű megvalósításra. 

Csakhogy a projekt akkor bebukott, a 24.hu információi szerint ugyanis a magyar tervezők nem vették figyelembe a helyi sajátosságokat, hogy a tervezett kórház Can Tho városában 

erősen mocsaras területre épült volna.

A számítások ezt nem annyira vették figyelembe a cikk szerint, így arra lehetett számítani, hogy az építkezés megkezdése előtt leeresztett cölöpök nem bírták volna el az építményt. 

A projekt körül más furcsaság is volt: hiába a nemzetközisége és a beruházás mérete, csak és kizárólag a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalán jelent meg róla egy rövid közlemény a cikk szerint. Ebben az állt, hogy "a Vietnam Public Procurement Review Magazine-ban kifejezetten és csak magyar vállalkozások számára nyitott pályázat jelent meg".

Végül csak két cég vett részt a tenderen, a Novotrading Medical Kft. és a KÉSZ Csoport konzorciuma nyerte el a generálkivitelezés lehetőségét 2012. szeptemberében. 

(Címlapi kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Bajnai projektet véghezviszik? Bajnai a válságban kórházat ígért Vietnamnak? Nekünk meg a 300.-ft-os vizitdíj?
JAJMÁR
Vietnam a jövő, ezért kórházat kap a magyar kormánytól. Mi pedig börtönöket.
1magyar
@emerencia: Azt is a szocik tették, emelték a nyugdíjkorhatárt.
emerencia
@1magyar: Ez így igaz, de legalább hagytak valami menekülési lehetőséget. (Korengedményes nyugdíj.) Orbán viszont ezt is eltörölte pedig egy kanyiba sem került a költségvetésnek.
relatív
Az ígérgetésben jók vagyunk - hazánkban IS ' megígéri ' a regnáló, hogy azt amit törvény alapján meg kell (! ) adni ( nevezetesen a nyugdíjasoknak ) esetleg meg IS adja -, hiszen ezt az ominózus kórházat már 2012 ben kivitelezésre IS megnyerte egy magyar cég !

Most ' újból ' megígértük, talán egyszer fel IS épül, az amúgy ' segélyhitellel ' támogatott , de magyar beruházásban-, kivitelezésben készülő kórház...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.