Hadászati bombázókról irányított robotrepülőgépekről támadták az oroszok Szíriában az Iszlám Állam és a an-Núszra Front objektumait.

H-101-es manőverező robotrepülőgépekkel támadták orosz Tu-95MSz típusú rakétahordozó hadászati bombázók az Iszlám Állam és az an-Núszra Front (Dzsabhat Fatah es-Sám) terrorszervezet objektumait Szíriában – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője kedden Moszkvában.

Konasenkov szerint a délnyugat-oroszországi Szaratov város közelében lévő Engels repülőtérről felszálló bombázók átrepültek Irán és Irak légterén és a terrorszervezeteknek a szíriai Deir-ez-Zór és Idlíb tartományban található legfontosabb objektumaira lőtték ki a robotrepülőket. A tábornok által sikeresnek mondott váratlan légicsapás harcálláspontokat, csapat- és haditechnika-összevonásokat, valamint lőszerraktárakat semmisített meg.

Konasenkov hangsúlyozta, hogy a megsemmisített célok biztonságos távolságra voltak mind a lakott településektől, mind pedig az amerikai különleges egységek és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásaitól. A tábornok szerint ez utóbbiak Deir-ez-Zórban az Iszlám Állam által ellenőrzött területeken helyezkednek el, és ezek jelenétére Moszkva egyelőre nem kapott magyarázatot.

Vlagyimir Burovcev, az orosz hadsereg utászszolgálatának parancsnoka előzőleg arról számolt be, hogy katonái folyamatos tűz alatt, kevesebb, mint két nap alatt egy 210 méter hosszú, elemes közúti hidat építettek ki az Eufrátesz folyón át, Deir-ez-Zór várostól néhány kilométerre. A folyó keleti partjára történő átkeléshez felhasználandó híd elbírja a nehéz páncélozott járművek súlyát és ezekből napi 8 ezret képes átengedni.

A szíriai kormánycsapatok szeptember elején szabadították fel Deir-ez-Zór város nagyobbik részét, az IÁ erőit az Eufrátesz keleti partjára szorítva vissza. Ide Damaszkusz erőinek előőrsei pontonhidak segítésével keltek át, a főerők jelenleg a tömeges átkelésre készülnek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.