Az olasz kormány már októberben elindíthatja humanitárius beavatkozását Líbiában. A cél a menekültek özönlésének visszafogása.

Már októberben elindulhat az olasz kormány Líbiában tervezett humanitárius beavatkozása – közölte Mario Giro olasz külügyminiszter-helyettes, miután a kormány egyeztetett több mint húsz olaszországi nemkormányzati szervezettel (NGO) a műveletről. Eközben az észak-afrikai országban kiújultak a harcok, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet líbiai állásait egy szicíliai támaszpontról indított amerikai rakéták találták el.

Angelino Alfano olasz külügyminiszter is találkozott a válságövezetekben tapasztalt NGO-k és az olasz vöröskereszt képviselőivel. Tájékoztatta őket az olasz kormány humanitárius missziójának helyszíneiről és biztonsági feltételeiről. A küldetéssel a líbiai migránstáborok – a nemzetközi szervezetek szerint – "borzasztó" feltételeit kívánják javítani, egészségügyi és orvosi ellátást nyújtva.

Huszonhárom olaszországi NGO, amelyek közül néhányan már jelen vannak Líbiában, jelezte együttműködési szándékát. Az olasz kormány 6 millió eurót szán a munkára.

Mario Giro azt mondta, hogy a humanitárius beavatkozás már októberben elindulhat Paolo Gentiloni olasz kormányfő és a líbiai nemzeti egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök korábbi megállapodásának megfelelően.

Hangsúlyozta, hogy három év után az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is visszatér Líbiába, amelyet 2014-ben biztonsági okokból kellett elhagyniuk.

Giro hozzátette, a cél a jelenlegi börtönökre emlékeztető líbiai táborok körülményeinek javítása, "természetesen a líbiai hatóságok együttműködésével". Megjegyezte, hogy egyenlőre a líbiai nemzeti egységkormány ellenőrizte területen található táborokba tudnak bejutni.

Roberto Mignone, az UNCHR líbiai képviselője az olasz szenátus emberi jogi bizottsága előtt elmondta, hogy a tervek szerint Tripoliban "tranzitközpontot" létesítenek a "legsérülékenyebb" menekültek, vagyis családok, idősek, nők, gyermekek, rokkantak számára. A tranzitpont egyszerre ezer embert lesz képes befogadni, ahonnan harmadik országba vihetik őket tovább. Hozzátette, hogy Líbiában 1,3 millióra becsülik a humanitárius segítségre szorulók számát, közöttük fél millió a líbiai. Az UNCHR felelőse megjegyezte, hogy az eddig meglátogatott líbiai táborokban nem volt lehetőség interjúkat készíteni, így az állampolgárság alapján ítélték meg, ki számíthat menekültnek és ki nem.

Olaszország már két katonai misszióval is jelen van Líbiában: két hadihajóval közreműködik a líbiai tengerpartok ellenőrzésében, valamint Miszráta térségében egy tábori kórházat működtet. Egy tervezett harmadik olasz misszió Dél-Líbiába indulhatna a következő hónapokban az ottani határok védelmére.

Líbiában időközben kiújultak a harcok a kormánycsapatok és az Iszlám Állam harcosai között. Olasz sajtóértesülések szerint az IÁ Szíriából és Irakból menekülő dzsihadista fegyveresei Líbiában igyekeznek megerősíteni állásaikat.

A szicíliai Sigonella olasz-amerikai katonai támaszpontjáról a napokban négy dróntámadás indult a líbiai Szabráta térségébe az IÁ állásai ellen: húsz terrorista életét vesztette.

Erről is szó lesz a Líbia keleti részét irányító Halifa Haftár tábornok, a Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnokának keddi tárgyalásain Rómában. A találkozókon – amelyeket az olasz kormány nem különösebben reklámoz – Halifa Haftárt a belügyminiszter, a védelmi miniszter, valamint a titkosszolgálat vezetői fogadják. Az olasz kormány első számú partnerének továbbra is a Fájez esz-Szarrádzs vezette, az ENSZ által elismert líbiai kormányerők számítanak, de ugyanennyire fontos a Haftár tábornokkal folytatott együttműködés kialakítása is, mert őt Oroszország és Egyiptom is támogatja.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
kellett Kadhaffit legyilkolni... Sárközi úr! Hány menekültet fogadtál be? a "gloire"... ja... a szar, amit miattad is eszik a francia és az európai nép...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.