A hírhedten véres kezű terrorszervezet, ami mindig is a baszk függetlenséget hirdette, most nyílt levelet tett közzé, amiben a katalánhoz hasonló, "a döntési jog gyakorlására" irányuló folyamatot követelnek Baszkföldnek is.

A katalánhoz hasonló, "a döntési jog gyakorlására" irányuló folyamatot követel Baszkföldön A Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet, amelynek közleményét a Gara című baszk újság közölte szerdán – írja az MTI.

A terrorcsoport szerint az, hogy a katalán kormány egyoldalúan kiírta a függetlenségi népszavazást, bizonyítja az "78-as rezsim repedéseit" (ez az időpont a mai, demokratikus Spanyolország kereteit meghatározó alkotmány életbe lépésének dátuma).

A csoport egyúttal követeli, hogy Baszkföldön is "gyakorolják a döntés jogát" egy népszavazáson, induljon meg egy, a katalánhoz hasonló folyamat, amelynek főszereplői a nép és az állampolgárok.

ETA: a katalán szavazás nyomán a baszkok is függetlenedjenek!

Ezúttal nem merényletekkel, hanem civil és demokratikus módszerekkel 

A véres merényleteiről hírhedtté vált ETA közleményében hangsúlyozta: mindezt kizárólag civil és demokratikus eszközökkel kell megvalósítani, és a cél nem csupán a döntési jog elismerésének elérése, hanem annak gyakorlása is.

A szervezet ebben nem kíván szerepet vállalni, ez egy analízisnek tekinthető a részéről – írta a szervezet, amely bírálta Inigo Urkullu baszk elnököt is, amiért megkérdőjelezte a katalán népszavazás törvényességét.

Széteső Spanyolország?

Az ETA kiállt a katalán kormány lépései mellett, amelyeket a referendum megrendezéséért tett, "mert az a demokrácia érdekében jött létre". Szerintük azonban a központi kormány viszont megmutatta valódi arcát, "a fegyveres erőket használta, hogy akadályozza a népi akaratot", fellépett az állampolgárok képviselői ellen, "lebontotta az autonómia maradványait".

"A spanyol állam börtön a népeknek" – foglalt állást az ETA, hozzátéve: ezt mutatja Katalónia nemzeti identitásának megtagadása, a katalánok jogait lábbal tiporták, a civil és politikai jogok újra megkérdőjeleződtek.

Az ETA múltja

A Baszkföld és Navarra függetlenségéért harcoló ETA terrorszervezet 1959-ben jött létre, és 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres küzdelemmel. Az évtizedek alatt a hivatalos adatok szerint a baszk terroristák által elkövetett merényletekben 829 ember halt meg. Franciaország, főleg a spanyol határ környéke, ahol a baszkok lakta terület keleti része is fekszik, hagyományosan az ETA hátországa volt.

Fotó és címlapkép: Pixabay /Clker-Free-Vector-Images CC0

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Miért ne lehetnének külön országban a különféle népek???
Equus1
ez még nem zárna ki egy államszövetséget... Igaz, abban a madridi irányító szerep lényegesen áttételesebb lenne... Csakhát a birodalmi szemlélet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.