A század közepére az idei nyáron tapasztalt perzselő hőség lesz a jellemző a Földközi-tenger térségére a nyári hónapokban, amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása – figyelmeztetnek kutatók.

"Egyértelmű bizonyítékot találtunk arra, hogy az emberiségnek köze van az idén nyáron tapasztalt rekordhőséghez, mind a nyári hőmérséklethez, mind a Luciferként emlegetett hőhullámhoz"

- mondta Geert Jan van Oldenborgh, a tanulmány társszerzője, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet kutatója.

A szakemberek szerint, ha nem csökken a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátása, akkor a század közepére az idén nyáron tapasztalt perzselő hőség lesz a jellemző a Földközi-tenger térségére a nyári hónapokban – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Riasztó előrejelzés – ilyenek lesznek a nyarak Európában
Fotó: Pexels

A világ időjárásának jellegzetességeit kutató World Weather Attribution tudóscsoport egészében vizsgálta a 2017-es év nyarát, beleértve az Európa déli részét augusztus elején három napon át sújtó Lucifer hőhullámot is.

Hőhullámok tomboltak kontinens-szerte

Júniustól kezdődően szokatlan forróság söpört végig Franciaországon, Svájcon, Belgiumon, Hollandián, Portugálián és Spanyolországon. Július 13-án rekordot jelentő 40,6 Celsius-fokot mutattak a hőmérők Madridban.

Augusztus elején intenzív hőhullám csapott le Európa délkeleti részére, napokon át 40 Celsius-fokos hőségben tartva Olaszország és a Balkán egyes részeit. Franciaországban a napközbeni és az éjszakai hőmérsékleti rekordok is megdőltek, éppúgy, ahogy Korzikán és Horvátországban.

A forróság halálos erdőtüzeket eredményezett több mint fél tucat országban és súlyos mezőgazdasági károkat okozott Boszniában, Szerbiában és Olaszország egyes részein.

A kutatók a helyi hőmérsékleti adatokat, valamint az éghajlati modelleket összevetve arra jutottak, hogy az 1900-as évek elejéhez képest a globális felmelegedés mostanra legkevesebb tízszeresére növelte az ideihez hasonló forró nyarak bekövetkezésének esélyét. A Luciferhez hasonló hőhullámok gyakorisága pedig legalább négyszeresére nőtt száz évvel ezelőtthöz képest.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Néhány napot leszámítva, Európa jelentős részén teljesen normális volt a nyári időjárás - mint minden évben. Ez nem igaz - évek óta - a Kárpát-medencére és Európa déli részére. DE ezért ekkora hisztit nem kéne leverni.
Peller Anikó
@simmering73: Százszorekkorát kellene, minden csatornán ez follyon, ne a gecifényezés.

Ez ugyanis élet halál kérdés.
Equus1
a metánkibocsátás az egyik legerősebb tényező. Meg kellene tiltani 7 milliárd embernek a fingást. Fingani csak bankároknak és politikusoknak legyen szabad ezek után... ja, meg a luxusprostiknak, ők úgysem tudják visszatartani.
Peller Anikó
@Equus1: hát végülis megoldható egy eszközzel aminek a végén egy őrláng ég, bár ez vélhetően többet fogyasztana mint amennyit termelne. De akkor lehetne komputervezérelt elektronikus gyújtás, mint az audin. Aki mellétesz máris mehet birkenau.

Az a baj, hogy nincs sok időnk mielőtt lakhatatlanná válik a Föld (nagyrésze) és most vicsorgok de nem is nagyon vicceltem (csak kicsit).
wagabund
és merre járt ez a holland, amikor tanították az egyetemen, hogy ezek a felmelegedések máskor is előfordultak...pont úgy, mint a jégkorszakok..

Például Irak területén trópusi erdők voltak, aztán tízezer év óta sivatag...lásd Bábel tornya, vagy Szemiramisz függőkertje sem sivatagba épült, most meg csak homok...homok.. homok, és a herepállasztó hőség...
de más kontinensen is ez az ábra...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél