Kétnapos sztrájkot kezdtek el csütörtökön a katalóniai egyetemisták, hogy ezzel is mutassák, nem értenek egyet a spanyol kormány intézkedésével, amely felfüggesztette a vasárnapra kiírt függetlenségi népszavazást.

Kétnapos sztrájkot kezdtek el csütörtökön a katalóniai egyetemisták, felhívásukhoz középiskolások is csatlakoztak szép számmal.

"Ki kell ürítenünk az aulákat, és meg kell töltenünk az utcákat" – fogalmazott Celia Appel, aki az akciót szervező katalán diákszakszervezet (SEPC) szóvivője a barcelonai autonóm egyetemen (UAB).

Hangsúlyozta, hogy a diákok békés tiltakozást tartanak, mert céljuk a párbeszéd létrehozása a vasárnapra meghirdetett népszavazásról.

A sztrájkra készülve az UAB Bölcsészettudományi Karán mintegy 200-an töltötték az éjszakát, kora reggel pedig több mint ötvenen blokkolták két forgalmas főút közlekedését, sajtóhírek szerint mintegy 10 kilométeres dugót okozva ezzel.

Sztrájkolnak az egyetemisták a független Katalóniáért

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Kippelboy

A tiltakozóakció tüntetéssel folytatódik délben Barcelonában és Tarragonában.

A diákszakszervezet felhívása a középiskolásoknak is szól, akik közül sokan részt vettek szerdán is a Katalónia-szerte zajló különböző utcai demonstrációkon. A megmozdulások már több mint egy hete tartanak, mióta a spanyol hatóságok őrizetbe vettek 14 magas rangú katalán tisztviselőt, és egy nap alatt több mint 41 helyszínen, köztük kormányzati épületekben tartottak házkutatásokat, a népszavazás előkészítését szolgáló anyagokat keresve.

A SocioMétrica nevű közvélemény-kutatócég felmérése szerint a függetlenségi referendum támogatottsága a 17 és 30 év közötti korosztályban a legnagyobb, 58,4 százalék.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Kippelboy)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Sosem értettem miért ne lehetnének függetlenek különböző népek.
almalibre
@1magyar: A népek lehetnek, a hely - ahol élnek - már más kérdés...
1magyar
@almalibre: Területtel együtt gondoltam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.