A két vezető megvitatta Irán rakétaprogramját és a Trump által ellenzett atomalkut.

Donald Trump négy nappal a németországi parlamenti választások után, csütörtökön gratulált Angela Merkelnek a győzelméhez. Az amerikai elnök telefonon hívta fel a német kancellárt.

Merkelnek négy napot kellett várnia Trump gratulációjára

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök sok sikert kívánt negyedik kormánya megalakításához Angela Merkelnek. Az elnök hangsúlyozta a Washingtont és Berlint összekötő "mély kapcsolatokat", valamint "az Egyesült Államok elkötelezettségét a német kormánnyal és a német néppel fennálló erőteljes és régmúltra visszatekintő szövetség mellett" – írja az MTI-re hivatkozva a hvg.hu.

A telefonbeszélgetésben a két politikus megvitatta Irán közel-keleti szerepét – a Fehér Ház megfogalmazásában: "rosszindulatú tevékenységét" –, a rakétaprogramját, és azt a 2015-ben megkötött atomalkut, amelyet Donald Trump többször is élesen bírált.

Az elnök és a kancellár megvitatta azt is, hogyan lehetne békés úton mentesíteni a Koreai-félszigetet az atomfegyverektől.

Donald Trump és Angela Merkel között korábban nem volt feszültségektől mentes a viszony.

Az amerikai elnök erőteljesen bírálta az európai migránsválságban játszott német szerepet és e válság német kezelését, valamint Berlin kereskedelempolitikáját. Angela Merkel pedig nem hagyta kritika nélkül az "Amerika az első" jelszóval fémjelzett amerikai politikát. Júliusban a G20-as országcsoport Hamburgban megtartott csúcstalálkozóján azonban az amerikai elnök látszólag stílust váltott, és bár korábbi álláspontjait fenntartotta, dicsérte Merkel kancellár vezetői képességeit.

(MTI/hvg.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube, illusztráció

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kookas
@Horizont: vagy velünk elnyomottakkal botos táncot járna.de szép lenne!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.