Mármint Franciaországban, és úgy értve, hogy most már nem lehet agyonretusált modellekkel hirdetni valamit, hanem ki kell rá írni: ez itt bizony egy digitálisan manipulált fotó.

Vasárnaptól lesz hatályos Franciaországban az a rendelet, ami szerint a reklámfotókon ezentúl kötelező lesz feltüntetni, ha a rajtuk szereplők testét digitálisan módosították – írja a BBC cikke alapján a 444.hu.

Ha valaki mégis digitálisan módosított testalkatú modelleket használ a reklámfotóin, és ezt nem tünteti fel a képen megszabott helyen és méretben (hasonlóképp, ahogy nálunk pl. a cigisdobozokon van), 37500 eurót (ez kb. 11 és fél millió forint) vagy a hirdetés készítési költségének harmadát kitevő büntetésre számíthat.

Vasárnaptól jönnek az őszinte reklámok

Az anorexiás külsejű modellek szerepeltetése a fiatalok közt aggasztóan gyakori testképzavar egyik legfőbb oka

Évek óta folyik a harc, amibe a francia kormány most így állt bele: hogy véget érjen az extrém módon sovány modellek szerepeltetése a divatvilágban és a hirdetésekben. A normális testalkatú modellekért kampányolók abban bíznak, hogy ezzel talán mérséklődhet az a nyomás, ami a testképzavar felé taszigálja a fiatalokat, akik mindenhol a túl vékony modellek esztétizálását látják. Ennek köszönhető az is, hogy szeptember elején a legnagyobb francia divatházak már bejelentették: nem alkalmaznak többé túl vékony és túl fiatal modelleket.

Nem Franciaország vezetett be először ilyen törvényt, hasonló rendelkezés már érvényben van Izraelben is. Franciaországban komoly gondot okoznak a testképzavarok, becslések szerint több tízezer ember küzd anorexiával.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
@Eladott Ország: már csak a nagy potrohú vezír hiányzik a milói vénusz mellől és teljes lenne a kép.
magyarbakancs
@Eladott Ország: retusálva ,de csinos.
Szép az arca.
RonaGyuri
mi van mér ennyit sem tudunk angolul? A cikk "Is she Photoshopped? In France, they now have to tell you" a francia híren túl az ilyen manipulált képek hatásairól elmélkedik, a divatházakat nem ez a cikk, hanem egy másik "More on this story:
Christian Dior and Gucci owners drop super-skinny models 6 September 2017"említi, hogy hasonló gondok vannak az extrém sovány manökennek miatt is. Lásd még: The Devil Wears Prada című film több utalását! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.