Reggel óta tart a katalán függetlenségi népszavazás, ám a referendumot a spanyol állam illegitimnek minősítette, és több ezer rendőrt rendelt a tartományba, hogy megakadályozzák az ügyet. 

Október elsején tartják Katalóniában a függetlenségről szóló népszavazást, amit a spanyol kormány hetekkel ezelőtt illegitimnek minősített, az elmúlt napokban pedig több ezer rendőrt és csendőrt rendelte a tartományba, hogy adminisztratív és hatósági intézkedésekkel – szavazóhelyiségek lezárása, szavazólapok elkobzása, függetlenségpártiak őrizetbe vétele – elejét vegye az ügynek. Ez azonban nem szegte a kedvét a katalánok jó részének (noha 50 százalék körül van azoknak az aránya, akik maradni akarnak Spanyolországban).

A lépcsőről ugrott a tiltakozóra a rohamrendőr – videókon a katalán népszavazás

FotóMTI/EPA/Andreu Dalmau

A katalán kormány jelentése szerint reggel óta 337-en sérülhettek meg a rendőri akciók miatt. Akadt, ahol csak lökdösték a szavazásra igyekvőket, máshol gumilövedéket is bevetettek ellenük. (A spanyol miniszterelnök-helyettes szerint csak "bohózat" folyik a tartományban, több spanyol városban pedig az egységes ország mellett tüntettek, a "szakadárok" bebörtönzését követelve.)

Lökdösés, rugdosás – nem finomkodnak a spanyol rendőrök

A spanyol rohamrendőrük nem válogatnak az eszközökben, ezen a felvételen is ez látszik: van, akit nemes egyszerűséggel lelöknek a lépcsőn, mást a hajánál fogva rángatnak ki az egyik szavazóhelyiségnek helyet adó épület lépcsőházából. Valakire pedig két három fokról feljebbről egyszerűen ráugrik a rendőr:

A gumibotozás:

Arrébb "tessékelik" az embereket a rendőrök:

Itt csak a szavazólapokat és az urnákat kobozták el:

Kopp-kopp: megérkezett a csendőrség abba a szavazóhelyiségbe, ahol a katalán elnök is szavazott volna. Miután elvittek mindent, az önkéntesek új szavazólapokat kezdtek osztogatni:

Spanyol miniszterelnök-helyettes: "arányos" a rendőrség fellépése

A spanyol kormány szerint a hatóságok arányosan léptek fel Katalóniában az illegális önrendelkezési népszavazás megakadályozására, míg a katalán kormány ennek éppen ellenkezőjét gondolja – derült ki a két kormány képviselőinek vasárnapi sajtótájékoztatóin.

Nem történt népszavazás, sem ahhoz hasonló – jelentette ki Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban. Úgy fogalmazott, hogy a biztonsági erők teljesítették az igazságszolgáltatás rendelkezéseit és "arányosan cselekedtek". Ennek a "bohózatnak" a folytatása nem vezet sehova – mondta és felszólította a katalán vezetést annak "azonnali" befejezésére.

Hangsúlyozta, hogy Spanyolország egy konszolidált és erős demokrácia, amelyben az állampolgárok jogai és kötelezettségei felette állnak "kormányaik vágyainak". Világos, hogy kié a felelőség a kialakult helyzetért – mondta.

337 ember sérült katalán oldalról – 11 hatósági személy a spanyol oldalról

"Felelősnek tartjuk Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt és Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminisztert a Katalóniában történtek miatt" – jelentette ki Jordi Turull katalán kormányszóvivő Barcelonában, aki szerint a spanyol rendőrök és csendőrök fellépése nem felel meg az arányosság elvének.

Adataik szerint 337 ember sérült meg a rendőri akciókban, amelyekkel igyekeztek megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett önrendelkezési népszavazást. Arra kérte a sérülteket, hogy tegyenek feljelentést.

A spanyol belügyminisztérium tájékoztatása szerint kilenc rendőr és két csendőr szenvedett sérülést az összecsapásokban, amelyek nemcsak Barcelonában zajlottak, hanem más városokban, például Tarragonában és Lleidában is.

A belügyminisztérium egy videofelvételt is közzétett, amelyen az látszik, hogy a csendőröket dobálja egy mintegy húsz főből álló csoport.

Barcelona belvárosában egy ponton a referendum védelmezőinek csoportja barikádot is emelt, amelyhez egy építkezésen hagyott anyagokat, egyebek mellett cementes zsákokat használt fel.

Jordi Turull sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a katalán kormány információi szerint a szavazásra kijelölt iskolák 96 százalékában lehet voksolni és újságírói kérdésre a választási részvételt 50 százalékosnak mondta. A katalán vezetés szerint a voksolás eredménye jelen körülmények között is érvényes lesz.

Applikáción keresztül megy a szavazás

Eközben a sajtóban beszámolók jelentek meg arról, hogy vannak helyek, ahol a választásra jogosultság ellenőrzése nélkül gyűjtik az urnákba a szavazatokat.

Miután a spanyol kormány kiiktatta a szavazás számítógépes rendszerének szoftverét, a katalán kormány egy mobiltelefonos applikációt hozott létre, amelyen keresztül ellenőrizni lehet a szavazási jogosultságot a szavazóhelyiségekben. Sajtóhírek szerint azonban ennek működésével is voltak problémák már a nap folyamán.

A magyar közmédia helyszíni tudósítójának az egyik barcelonai szavazóhelyiségben a szavazást lebonyolító önkéntesek azt mondták: az applikációval ellenőrzik a választói névjegyzéket, majd egy füzetbe felírják a megjelentek adatait és a nap végén ellenőrzik, hogy annyi szavazat van-e a dobozban, mint ahány név szerepel a lapokon.

(MTI, Propeller-összeállítás)

(Címlapi kép: MTI/EPA/Andreu Dalmau)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Qurva életbe mi történt ezzel a világgal, hogy engedhető meg ez a szörnyűséges brutalitás?
mackoka46
Megdöbbentő, kár ide világra hozni gyereket !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.