A katalánok a rendőri brutalitás ellen tiltakoznak, amely a katalán függetlenségi választáson résztvevőket érte vasárnap.  Még az FC Barcelona is sztrájkol Katalóniában. 

Carles Puigdemont katalán elnök rövid Twitter üzenetben arra szólította fel az embereket, hogy békésen tiltakozzanak a rendőri erőszak ellen.

Ez a demokratikus, civilizált, méltó tiltakozás napja. Ne üljenek fel semmilyen provokációnak. A világ már láthatta: mi békés emberek vagyunk

- írta az autonóm tartomány vezetője a közösségi oldalon.

A munkabeszüntetés miatt például Barcelonában zárva van a legtöbb üzlet: piacok, butikok, pékségek, kávézók. Nem nyitottak ki a múzeumok, kulturális központok és a színházak is törölték a mai előadásokat.

Sztrájk és felvonulások bénítják meg Katalóniát, még az az FC Barcelona is sztrájkol

Fotó: MTI/AP/Bob Edme

A tömegközlekedést csak a csúcsidőben biztosítják: ez a reggeli órákban a városi metró esetében 35 százalékos volt, és legközelebb délután öt és este nyolc óra között is ugyanennyi lesz, addig azonban nem közlekednek a szerelvények.

Kevesebb a városban a taxi is, a repülőtéri buszoknak 50 százaléka jár. Kora délelőtt a repülőteret üzemeltető AENA társaság azt közölte: a légi forgalom zavartalan, és eddig nem okozott járatkéséseket a sztrájk.

Barcelona utcáira ezrek vonultak ki, hogy részt vegyenek a tiltakozó akcióban

Tüntetnek a Spanyolországot kormányzó konzervatív Néppárt (PP) barcelonai székházánál, és a belvárosi Ramon Llull iskolánál is, ahol vasárnap a legerőszakosabb összecsapások voltak, és a rendőrök gumilövedéket használtak a tömegoszlatásnál.

Sztrájk és felvonulások bénítják meg Katalóniát, még az az FC Barcelona is sztrájkol

Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti

Több, a városból kivezető főúton is tiltakozó menet bénítja meg a forgalmat, Katalóniában pedig összesen 47 útszakaszon nem lehet közlekedni a munkabeszüntetés és a tüntetések miatt.

A tiltakozó akciót eredetileg még a múlt héten helyezte kilátásba négy kisebb dolgozói érdekképviselet, civil szervezetek és cégek támogatása mellett, mint "harcot az elnyomás ellen a szabadságért", így kifejezve ellenérzésüket a hatósági intézkedésekkel szemben, amellyel a spanyol kormány igyekezett megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum megrendezését.

A vasárnapi események hatására Spanyolország két legnagyobb dolgozói szakszervezete, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetségének (UGT) katalán szervezetei is jelezték: ők is támogatják a tiltakozói akciót a rendőri erőszak ellen.

Monste Ros, a CCOO katalán szervezetének szóvivője szerint nem lehet pontosan tudni, hogy mennyien sztrájkolnak, egyrészt mert elég későn hirdették meg az eseményt, másrészt mert nincs technikai kapacitásuk, hogy ezt felmérjék. "Van, ahol többen, van ahol kevesebben" – fogalmazott egy interjúban.

Sztrájkol az FC Barcelona is

A spanyol futballbajnokság katalán csapatai: az FC Barcelona, az Espanyol és a Girona is csatlakozott a keddi általános katalóniai sztrájkhoz.

A Barcelonánál azt közölték, profi és utánpótlás-csapatainak játékosai nem edzenek kedden, így az első csapat azon futballistái sem, akik nem utaznak el nemzeti válogatottjukhoz.

Több szállodából is "utcára tették" a spanyol rendőröket és csendőröket

Calella városában a hatóságok az ellenük tüntetők szitkozódása, kiabálás közepette hagyták el a szállodákat, amelyek bejáratánál a katalán rendőrök igyekeztek élőláncot alkotni.

A feldühödött tömeg a hatósági autókat és furgonokat ütlegelte és rugdosta, többen még a járművek után is futottak.

Sajtóinformációk szerint Calella függetlenségpárti polgármestere követelte a szállodáktól a rendőrök elküldését, egyes hírek szerint működési engedélyük visszavonásával fenyegetve.

A Monserrat Candini az ANTENA3 televízió csatorna reggeli műsorában ezt cáfolta, és azt mondta: épp a szállodák panaszkodtak a rendőrök jelenlétére, akik vasárnap éjjel a hotel előtt több embert is megütöttek azok közül, akik ellenük tiltakozva megjelentek ott.

Pineda de Marban, a polgármester első helyettese is távozásra szólította fel az ott elszállásolt rendfenntartókat, mondván: nincs ok a jelenlétükre.

A rendőrök szállodái előtt is tüntetések voltak

A rendőrök a szálloda bejáratánál felsorakozva viszont lényegében a demonstrálók ellen tüntettek és azt követelték a tüntetőktől, hogy hagyják végezni a rendfenntartók munkáját.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért illegális népszavazás megrendezése miatt 10 ezer spanyol csendőrt és rendőrt vezényeltek Katalóniába, akinek nagyobb részét bérelt tengerjáróhajókon szállásolták el.

Sokakat helyeztek el azonban városi szállodákban is szerte Katalóniában, amelyek előtt már a szavazás előtt is jelentek meg tüntetők, hangoskodók, akik például lábasokat, konyhai edényeket ütögettek, így tiltakozva a fokozott hatósági jelenlét ellen.

Vasárnap közel 900-an sérültek meg az összecsapásokban 

Vasárnap Katalóniában önrendelkezési népszavazást tartottak, hogy jogot szerezzenek egy Spanyolországtól független állam létrehozására. A spanyol kormány alkotmányellenesnek nyilvánította a szavazást, és a rendőrség több helyen fellépett a betiltott referendum megtartása ellen. A katalán kormány adatai szerint 844 ember sérült meg az összecsapásokban, a legtöbben Barcelonában. A spanyol belügyminisztérium közölte, hogy az összetűzésekben a biztonsági erők 33 tagja is megsérült.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Donáld Tramp
@kokopelli: Fura mód a Piás is megenyhült velünk szemben már hétfőn. Képmutatás felsőfokon, nem mond hogy nem átlátszó...
kokopelli
@Donáld Tramp: nem tudom mi? A két fél állapodjon meg,mert az EU-nak kuss van!
A baszkok is intézzék el a dolgot Ibérián belül! Mit kellene tennie az EU-nak,mikor belügy?
Donáld Tramp
@kokopelli: Hagyjuk szemellenző Madrid drukker, Spanyolóniának, Katalónia elvesztése olyan lenne mint nekünk Győr-Moson, a GDP majd negyedét dobják a közösbe, egyedül. És igen egyedül is simán megélnének. Tengerpart, fejlett gazdaság, A Barcelonát várják az Angol,és a Francia bajnokságba... Az Aranytójót nem akarják elengedni, mert a többiek lusták és b@sznak az országra...
Donáld Tramp
@kokopelli: "...A baszkok is intézzék el a dolgot Ibérián ..." Meg sem kérdezem hányadik szippantásod után voltál...
kokopelli
@Donáld Tramp: és ez miért nem belügy?Mi köze van a többi országnak hozzá?
A baszkok nagy része Spanyolban lakik (Bilbao stb)!A spanyol focival soha nem
foglalkoztam,mert az a bratyóé volt! Elég nekem a Bundesliga 1 és 2! Engem any-
nyira érint a Katalánok autonómiája ill. a RM,mint az a zsák rizs,ami éppen Kíná-
ban most eldőlt!
1magyar
@Donáld Tramp: Úgy érzik magukat mint Anglia a brexittel. Nem akarják, hogy ők legyenek a fejős tehenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.