Eltelik egy kis idő, míg rájössz, mi olyan furcsa az Apple új központjának nemrég átadott szuperépületében. Az, hogy üvegből van teljesen, oszlopok és hagyományos értelemben vett fal nélkül. Hogy lehetséges ez? Az építész elmeséli.

Forrás: 444.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A butaság még nem lenne baj,

no de dicsekedni vele

Mottó:
Pistikének is van két füle,
de ettől még nem kellene
úgy vélekedni, hogy
esetleg egy szatyor!

A derék Szily mester most éppen a építészetbe pancsolt bele, de rendesen. Jó-jó, persze tudom, hogy a gonzó-fírkászság ( lényege az erős szubjektivitás, a tények és a fikció vegyítése a szerző által közvetített üzenet hatásának felerősítése érdekében, aminek a pontosság igényét is alárendeli, és így a stílus felülkerekedik a tárgyilagosságon.) hazai apostoláról van szó.
Azonban a „Belegondoltál, hogyan létezhet olyan épület, aminek nincsen se fala, se oszlopa, mégis áll?”című irkodmánya már az egyéni látásmód egy olyan szintjét is eléri, amit nehéz összefüggésbe hozni az igazsággal.
A derék szerző Az Apple vadonatúj, Steve Jobs Theatre-nek nevezett épületéről írt.
Nos a már gonzóság kimerítésén túl is belehajtott.
Az alapvető melléfogás, hogy mint azt ő is többször kifejtette (lehet nem fogta fel, csak közvetítette), persze nem üvegből készült az épület,
Hasonlóan belső falak is vannak, ergo, bár azok nem vesznek részt a teherhordásban, de a vezetékek elrejtésében igen!
Az igazi gyöngyszem azonban az a kitétel (igaz csak zárójelben), hogy: „Kis magyar mellékszál, hogy igencsak hasonló építészeti ötletre épült volna a Liget projekt talán legerősebb épületének tűnő, de a friss pletykák szerint talán soha fel nem épülő Magyar Zene Háza, a japán Sou Fujimoto terve alapján, de nálunk lennének vagy lettek volna tartóoszlopok is azért”!
Nos a helyzet az, hogy nem tudom mit kell gonzóéknál építészeti ötletnek tekinteni, de a két terv alapvetően más ötletre épül, s csak nagyon felületes dilettáns szemlélő vélhet felfedezni közöttük hasonlóságot!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.