Egy doktorandusz szerint eszkalálódhat a helyzet Spanyolországban, ha a katalánok kikiáltják a függetlenségüket.

Dabis Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem doktorandusza szerint eszkalálódhat a helyzet Spanyolországban, ha Katalónia kikiáltja függetlenségét.

Dabis Attila az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta, újabb utcai zavargások jöhetnek, a népszavazás napján látottaknál is véresebb jelenetek alakulhatnak ki, végső esetben pedig még a katonaságot is bevetheti a madridi kormány.

Ebben az esetben azonban Katalónia nem tudja megvédeni magát, hiszen nincs saját hadserege – mondta, hozzátéve, hogy az erőszak tovább növelheti a függetlenségpártiak táborát.

Eldurvulhat a helyzet Spanyolországban Katalónia függetlenedésévelFotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Kippelboy

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

A katalán kormány eltökélt szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a katalán parlament hamarosan határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról Spanyolországtól. Ezután pedig tárgyalásokat kezdene a függetlenedésről a spanyol állammal, amely azonban várhatóan nem lesz partner ebben.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Kippelboy)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Független lenne Katalónia.
Jó belegondoltak ,hogy hány ország ismerné el őket.
Mi Magyarok egyből el ismernénk és még Erdélynek is függetlenséget követelnénk.
amilyen hülye a kormány meg is tenné.
fekete
Ha senki sem ismeri el oket? Akor is meg elnek.! Marad eleg kecske a spanyoloknak legeltettni.
Mert ok mashoz NEM ertenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.