Edouard Philippe francia miniszterelnök, akit várhatóan a héten kizár soraiból az általa alapított Köztársaságiak jobbközép párt, nem kíván csatlakozni az Emmanuel Macron államfő által alapított Köztársaság lendületben nevű kormánypárthoz. Ez lesz első alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy a miniszterelnök pártonkívüli.

Mindenki tudja, ki vagyok. Vállaltam a felelősséget már a választások előtt

- mondta a miniszterelnök az Europe1 kereskedelmi rádióban.

Emmnauel Macron májusi államfővé választását követően a francia jobboldal mérsékeltnek tartott tagjai csatlakoztak a kormánytöbbséghez, és Konstruktívak néven a nemzetgyűlésben önálló frakciót alakítottak, így a jobboldalnak jelenleg két parlamenti csoportja van, az egyik kormánypárti, a másik pedig ellenzéki.

A Köztársaságiak vezetősége szerdán ül össze a probléma megvitatására, és várhatóan kizárja soraiból azokat, akik támogatják a kormányt, köztük több minisztert és mindenekelőtt a kormányfőt. Az érintett képviselők és kormánytagok ugyanis szerdáig kaptak haladékot a pártjuktól arra, hogy magyarázattal szolgáljanak arra, miért csatlakoztak a kormánytöbbséghez, de ezt egyikük sem tette meg.

A miniszterelnök szerint "már mindenki jól megértette, hogy a köztársasági elnök valami újat akar építeni" azzal, hogy jobb- és baloldali, valamint centrista politikusokat is kinevezett a kormányba.

Soha nem voltam híve az ultimátumoknak. Nem kommentálom a pártszervezetek működését

- tette hozzá a pártja, a Köztársaságiak szétesését érintő kérdésre válaszolva.

Edouard Philippe a kizárást követően ugyanakkor nem kíván csatlakozni Emmanuel Macron pártjához.

Politikailag elkötelezett maradok, és a politikai elköteleződésem véleményem szerint többet ér, mint egy pártcímke

- fogalmazott a kormányfő.

Ez lesz első alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy a miniszterelnök pártonkívüli.

Edouard Philippe leszögezte, hogy ugyanakkor a kormánypárti többség vezetőjének tekinti magát, amely bal, jobb- és centrista képviselőkből áll össze.

Valami olyan történik, ami még soha korábban. A pártokon belüli mellébeszélések kevéssé érdekelnek. Én ennek a pártnak (a Köztársaságiaknak) az alapítója voltam. Én voltam az első pártigazgató Alain Juppével. Az volt a cél, hogy egy nagy, jobboldali és centrista pártot hozzunk létre egy nagyon széles bázissal. Láttam az évek során, ahogy az egyre inkább jobbra tolódó ideológiai irányvonal mentén elvesztettük először a centrumot, aztán a mérsékelt jobboldalt. Láttam, ahogy a párt képtelen volt az elnökválasztás első fordulójának estéjén kimondani, hogy Emmanuel Macronra vagy Marine Le Penre kell szavazni. Ekkor egy kicsit meglepődtem azon, hogy mi lett ebből a politikai pártból

- mondta a miniszterelnök.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Macron kemény érdeket sért, sokan a komcsi szakszervezetisektől, a kibukott szocikon át egyes jobboldaliakig áskálódnak is rendesen! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.