Ma este 6 órakor tartja sorsdöntő beszédét a katalán elnök. A kérdés, hogy kikiáltja-e a függetlenséget és ha igen, letartóztatja-e őt a spanyol rendőrség? 

A barcelonai rendőrség kordont húzott  a parlament elé kedden, a sorsdöntő napon. Reggel a katalán rendőrség kíséretében eljutottak a helyi hatóságok által hivatalosnak tekintett válaszási eredmények a parlamentbe, ezeket Carles Puigdemont fogja bemutatni a képviselőknek az este hatkor várható beszéde előtt. Jelek vannak arra, hogy a katalán elnök inkább óvatosabb beszédet fog tartani, és a függetlenség kikiáltása helyett arról fog beszélni, hogy ezt a célt Madriddal tárgyalva kell elérni. 

A nap kérdése: kikiáltja-e a függetlenséget 6 órakor kezdődő beszédében a katalán elnök?

(Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP)

Carles Puigdemont helyzetét a várható nemzetközi fogadtatás nem könnyíti, az EU legnagyobb tagjai várhatóan nem ismernék el, ha ki is kiáltaná a katalán függetlenséget. Az el nem ismert népszavazáson azonban – a hétmilliós Katalónia választóinak 42 százalékos részvétele mellett – 90 százalék Spanyolország leggazdagabb tartományának függetlenségére szavazott.

A helyzeten csak rontott a párbeszédet elutasító Madrid azzal, hogy a spanyol rendőrség kemény fellépéssel akarta megakadályozni a szavazást. Ez egyrészt sikertelen volt, másrészt a békés szavazók megverése, kiráncigálása a szavazóhelyiségekből csak tovább növelte az elszakadáspártiak táborát.

Helyi rendőrségi – tehát a katalán kormány mellett álló mossos d”esquadra felőli – pletykák szerint ha Puigdemont bejelenti a függetlenséget, akkor Madrid a letartóztatás mellett dönt. Kérdés persze, hogyan lépne erre a parlamentet védő helyi rendőrség, ahogy az is, meddig menne el az összetűzés kockázatával a spanyol rendőrség, amely hétfő óta egyébként a katalán bíróság épületét védi, miután arra a helyi erők helyett – jelezve ezzel a belső feszültséget is – őket kérte fel az intézmény.

Puigdemont-t a nemzetközi közösség és az üzleti világ is láthatóan afelé tolja, hogy ne akarja kimondani a függetlenséget. Hétfőn a Cellnex távközlési cég, és a nyolcmilliárd dolláros ingatlanvagyont kezelő Immobiliara Colonial – amelynek csak Barcelonában 800 millió dolláros érdekeltsége van – jelezték, hogy abban az esetben áthelyzik központjukat Spanyolország más részébe.

Visszariaszthatja a katalán elnököt a német, francia, függetlenséget elutasító állásfoglalás is, az EU jelzése, hogy ebben az esetben Katalónia az EU-n kívül találná magát és oda már csak Spanyolország jóváhagyásával juthatna vissza.

(Index)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@36:
Én inkább lemondanék róla! Ki tudja hova fajulna egy polgárháború.
36
@Nessy: De az olyan "demokratikus" és "européer" lenne.
Nessy
@36:
Csak kicsit zajosabb, és több áldozatot kívánó, mint a nálunk dívó gyűlöletre, megosztásra uszítás.
szaboria1
Érdekes lesz ha ki kiáltják akkor mit lép spanyol kormány.
wagabund
@szaboria1: főleg annak fényében, hogy unijós ország, tehát várjuk brüsszel tapsolását is.
human
@szaboria1: Állítólag le is tartóztathatják az elnököt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.