Bár este hat órára ígérték a katalán elnök bejelentését, az utolsó pillanatban egy órával eltolták az időpontot. 

Csúszik várhatóan egy órát a katalán elnök, Carles Puigdemont este hat órára tervezett bejelentése, amelyről egyelőre semmi többet nem tudni: lehet, hogy a katalán országrész függetlenségét jelenti be, de lehet, hogy mégsem. 

A csúszásról a BBC és a CNN is beszámolt, a BBC munkatársa a csúszás lehetséges okaként egy új regionális választás bejelentését is felvázolta. 

Ennyien várják Barcelonában a bejelentést:

Ha Puigdemont a függetlenséget jelenti be, akkor elképzelhető, hogy a spanyol kormány ideiglenesen fölfüggeszti a katalán parlamentet és több jogkört magához von, valamint akár a katalán elnök letartóztatását is elrendelheti. (Ez utóbbi kissé nehézkes lehet, mivel a katalán parlamentet a regionális rendőrség, a Mossos d'Esquadra egységei őrzik.)

Katalán függetlenség: csúszik a várva várt bejelentés

Fotó: AFP/Jorge Guerrero

Ha viszont nem jelenti be a függetlenséget, akkor a támogatóinak okoz csalódást. 

Az Index cikke emlékeztet arra, hogy a függetlenség mellett a szavazásra jogosultak 43,2 százaléka szavazott, vagyis a többség maradna a spanyol államon belül. 

Tusk óva intette a katalán elnököt a függetlenség egyoldalú kikiáltásától

Óva intette Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Carles Puigdemont katalán elnököt Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánításától, mondván, hogy a lépés lehetetlenné tenné a párbeszédet a szembenálló felek között – olvasható az MTI hírében.

Tusk az alkotmányos rend tiszteletben tartására szólított fel a Régiók Bizottságának brüsszeli ülésén kedden délután, nem sokkal a katalán parlament rendkívüli tanácskozása előtt, amelyen Puigdemont egyes várakozások szerint ki fogja nyilvánítani a tartomány függetlenségét.

"Egy konfliktus következményei kétségtelenül rosszak lennének Katalónia, Spanyolország és egész Európa számára" – mondta a volt lengyel kormányfő, hangsúlyozva, hogy azokra a dolgokra kellene koncentrálni, amelyek összekötnek, nem pedig azokra, amelyek elválasztanak.

Kiemelte: nem pusztán az Európai Tanács elnökeként fordul a katalán vezetőhöz, hanem többek között egy etnikai kisebbség tagjaként, olyan emberként, aki tudja, milyen érzés, ha gumibottal ütik a rendőrök, olyanként, aki megérti és átérzi mindkét oldal érveit és érzéseit.

Tusk emellett elmondta, arra kérte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, hogy találjanak erőszakmentes megoldást a helyzet rendezésére, mivel "az érvek ereje mindig jobb, mint az erő érve".

Az Európai Bizottság a katalóniai válság tárgyalásos rendezésére szólított fel kedden, párbeszédet sürgetve a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. Alexander Winterstein szóvivő megismételte korábbi kijelentését, miszerint az EU jogszerűtlennek tartja a nemrégiben rendezett függetlenségi népszavazást, a kérdést pedig Spanyolország belügyének.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum összecsapásokba torkollott a spanyol hatóságok és a szavazók között. A végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

(BBC, CNN, Index, MTI)

(Címlapi kép: AFP/Jorge Guerrero)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
nem jelentenek be semmit...legfeljebb azt, hogy emberek, lehet hazamenni, nincs semmi látnivaló..

a leválásra még alszunk párat...

nem eszik olyan forrón a kását...
cs.n.
Akkor nem lesegetem, a BBC alkalmazás úgyis küld értesítést, ha van valami fejlemény.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.