Carles Puigdemont katalán elnök szerint az emberek Katalónia függetlenségére szavaztak, ő pedig követi őket. De ésszerű párbeszéd és tárgyalás kell Spanyolországgal, ezért felfüggesztik a függetlenség kihirdetését pár hétre.

Függetlenséget akar a nép, és az elnök ezt teljesíti – de nem egyből

Megtartotta beszédét a barcelonai parlamentben Carles Puigdemont katalán elnök. 

Puigdemont hosszúra nyúlt és egy órát csúszó (eredetileg este hat órára tervezték) beszédében arról beszélt, Katalónia függetlensége nem spanyol belügy, hanem Európa és az Európai Unió ügye, ő pedig nem akar meghajolni semmilyen fenyegetés előtt. Mindemellett a történelem során történt spanyol beavatkozásokat is fölemlegette, mint amik el akarták, és néha el is nyomták a katalán függetlenséget. 

Katalán elnök: az emberek független Katalóniát akarnak, ő pedig követi az akaratukat

Fotó: AFP/Lluis Gene

Beszéde végén az elnök úgy fogalmazott a BBC élő közvetítése szerint, hogy a szavazólapok azt mondják, Katalóniának függetlenednie és önálló állammá kell válnia, és ő ennek a választói akaratnak aláveti magát. 

Puigdemont hozzátette, köztársaság formában szeretné, ha önálló lenne Katalónia, de kiemelte, lépésről lépésre, tárgyalások útján kell ennek végbemennie.

Néhány hétig felfüggesztjük a függetlenségi nyilatkozatot, mert ésszerű párbeszédre, közvetítésre van szükség a spanyol állammal.

- mondta beszédében.

Államcsíny és nacionalizmus az ellenzékiek szerint

Ines Arrimadas, az elszakadást ellenző liberális középpárt Ciudadanos (katalánul: Ciutadans – "állampolgárok")  katalóniai vezetője felszólalásában élesen bírálta az elnököt és a függetlenedést. 

Katalán elnök: az emberek független Katalóniát akarnak, ő pedig követi az akaratukat

Fotó: wikipedia CCO

Arrimadas szerint "a nacionalizmus képviseli a megosztást", és Puigdemont nacionalista álláspontot képvisel, és szét akarja szakítani Spanyolországot és Európát, pedig az egység a haladást képviseli. A politikus államcsínyt is emlegetett felszólalásában.

Tanácskozás és ellenkezés miatt csúszhatott a bejelentés

A katalán elnök felszólalását eredetileg délután hat órára tervezték, de annak halasztását maga Puigdemont kérte a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte.

A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).

Carles Puigdemont beszédének nincs meghatározott időkerete. Szavaira a parlamenti frakciók 10-10 percben reagálhatnak, az elnököt pedig megilleti a viszontválasz joga.

A katalán parlament épülete egy parkban található, amelynek bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől.

Odakint, a parkhoz vezető sétányon, az ülést megkezdése előtt már órákkal elkezdett gyülekezni a tömeg, akik óriási kivetítőkön követhetik figyelemmel a benti eseményeket. Többségében a függetlenséget támogatva vonultak utcára, de egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.

A spanyol kormány korábban azt közölte: ha a katalán elnök kinyilvánítja a függetlenséget, azt azonnali válaszlépések követik. Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője is arra figyelmeztette a katalán elnököt, hogy egyoldalúan ne nyilvánítsa ki a függetlenedést. 

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak dacára, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

(BBC, Euronews, MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..." felfüggesztik a függetlenség kihirdetését pár hétre."...

merkel odaszólt? vagy brüsszel megijedt? ...mert könnyen elszabadulhatnak az indulatok az unijós országokban, oszt oda brüsszel tekintélye..
szaboria1
@wagabund: De az is lehet, hogy lehetett látni micsoda erőket vonultatott fel a spanyol kormány. Nem akarta, hogy vérengzés legyen.
Lepényleső
Elcserélném a bánra,ha valóban az emberek akaratát követi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.