Carles Puigdemont katalán elnök és a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták kedd este Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de az elnök egyelőre felfüggesztette a nyilatkozat végrehajtását – tudatta a barcelonai vezetés szóvivője.

"Kinyilvánítjuk, hogy a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus és szociális jogállam" – áll a három függetlenségpárti párt képviselői által aláírt nyilatkozatban, amelyet azonban párbeszédre felszólítva egyelőre felfüggesztett a katalán elnök.

Aláírta a katalán elnök a függetlenségi nyilatkozatot – de átmenetileg felfüggesztette azt

(Fotó: JOSEP LAGO / AFP)

Puigdemont kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

A spanyol kormány szerdán rendkívüli ülést tart, melyen értékelni fogják a katalán elnök nyilatkozatát, és döntenek a következő lépésekről.

"Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg" – fogalmazott kedd este Soraya Sáenz de Santamaría spanyol kormányfő-helyettes, felidézve, hogy a katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, ahogy magát a referendumot is. A spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont kedd esti parlamenti beszédét úgy értékelte: "egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni".

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.

(MTI)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
”A történelmet a győztesek írják.”
”Nem elég ha a legjobbat tesszük; néha azt kell tennünk amit elvárnak.”
”Egy politikusnak meg kell tudnia mondani, hogy mi fog történni holnap, a következő héten, hónapban vagy évben. És később meg kell tudnia magyarázni hogy ezek miért nem történtek meg.” (Winston Churchill)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@magyarbakancs: Emléxem amikor a Kohl az exNDK-ban először "virágzó vidékeket" (Landschaften) ígért a lakósságnak,és egy év múlva a látogatásán záptojással dobálták meg,amire a 150kilójával még a kordont is átszakítva, nekiment a tömegnek! Lassan lo-
vagolni,mert a lovak zsébe kerülnek,és nem eszik a kását olyan forrón...stb..stb! ;--))
Eladott Ország
A legalávalóbb ostobaságokra nem lehet felkészülni: a nemzeti önrendelkező mi a túrót keres az EU-ban? Minden határ nyitott, erről szól az unió (a hülyék kedvéért). Aki önrendelkezni akar, az takarodjon a halál redvás farkára Putyinhoz az orosz föderációba vagy húzza le a drótot és jöhet a vízum. Ezt kellene felfogatni a főcigóval is meg a majmaival.Két hónap alatt halnának éhen a katalányok az önálló országukban. A vámok miatt vagy 10 százalékkal drágulna minden már másnap. A martorelli Seat gyár is gyorsan bezárna, a VW-nél sem hülyék a németek, hogy egy EU-n kívüli, vámterhekkel megpakolt üzemet pénzeljenek. Már másnap lenne a döbbenet a "katalány" melóson, amikor kijózanodott a tivornya után, hogy az eddig kapott 2 ezer € fizetése helyett kap 30 ezer katalán fityinget. Ott sem buta mindenki, és nem ugrik rá erre az önálló országosdira. A Barcelona zászló lengetésén tovább is kell hogy legyen élet.
almalibre
@magyarbakancs: A katalánok épp a vesztükbe rohannak, de nem látják, pedig a jelek egyértelmüek, már egy rakat nagy cég telepítette át székhelyét "spanyol" területre...
Desischado
Meg kellene fontolni ezt az önállósodást, különben az lesz, amit F Viktor is mondott a kommentjében. Úgy járnak majd a katalánok, mint az angolok a Brexittel, csak ők még sokkal rosszabbul fognak ebből kijönni.
a helység kalapácsa
Ezt senki nem gondolta volna.
Ez egy nagy ember.
Megszenvedték a katalánok, brutálisan bántalmazva őket.
És felül tudott emelkedni a katalán miniszterelnök.
Erkölcsileg simám nyertek.
Példát állított !!!
Minden tiszteletem, pedig eddig nem is hallottam róla.
Lehetett volna háború, de ő, megfékezte.
Szeretnék ma katalán lenni!
Katalánok, sosem olvassátok, amit most írok (mert nem tudtok magyarul), de őszinte tiszteletem - ahogy kiálltatok az igazatokért, és ahogy elfogadtátok törvényességet, még ha nem is olyan törvényes.
Mától az egész Földön, minden jóérzésű ember tudja, és elismeri a függetlenségeteket, még ha fizikailag nem is valósult meg.
Szeretünk titeket - katalánként, és spanyolként is.
Eladott Ország
@magyarbakancs: Az EU bejelentette, hogy nem ismeri el a katalánok függetlenségét és ezzel a kör bezárult. A "katalán peseta" meg fityinget sem érne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.