Szimbolikus esemény volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről a parlament kedd esti ülését követően – mondta Jordi Turull. A katalán kormányszóvivő a Catalunya Radio rádiócsatornának és a TV3 katalán televíziónak is interjút adott szerda délelőtt. Hangsúlyozta: a katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában.

Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket e függetlenség kinyilvánítása mellett

- fogalmazott a politikus.

Nyilatkozatban üzent Katalónia a spanyol kormánynak

Fotó: MTI/EPA/Quique Garcia

Kifejtette azt is, hogy a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.

Üljünk le, beszéljünk

- üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a "napot, helyet, és órát" a tárgyaláshoz.

Jordi Turull szerint Carles Puigdemont katalán elnök nagy gesztust tett, és az államnak lehetősége van elkezdeni a párbeszédet. Utalt arra, hogy a következő napokban ebben nemzetközi közreműködés is várható, mert néhány szereplő már kapcsolatba lépett a katalán kormánnyal emiatt, de nem mondott konkrétumokat.

Mint mondta, nem kell heteket várni, hogy kiderüljön, a spanyol kormány nyitott-e a párbeszédre a katalán vezetéssel, mert ha Madrid alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkelyét (amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget), akkor azzal kifejezi, hogy nem áll szándékában párbeszédet folytatni.

Hozzátette:

a katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában.

Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A kedd esti beszédet ezrek követték figyelemmel a parlamenthez vezető sétányon, ahol kivetítőket is felállítottak a megmozdulást szervező, a függetlenséget támogató katalán civil szervezetek.

A helyszíni beszámolók szerint üdvrivalgás, tapsvihar tört ki, amikor az elnök a független államról beszélt, mivel arra számítottak, hogy kihirdeti a katalán köztársaságot. Viszont a többség szomorú és csalódott lett, amikor kiderült: ez elmarad. Voltak, akik kifütyülték az elnököt, és olyanok is, akik árulásként értékelték a történteket.

Ahogy azt korábban megírtuk a kedd esti beszéd után a spanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. 

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elmondta:

ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján

Nagy Sándor Gyula Spanyolország-szakértő szerint azzal, hogy kikiáltották a függetlenséget, de annak végrehajtását felfüggesztették, megpróbálják kizsarolni a spanyol kormánytól a tárgyalást. Erre azonban véleménye szerint nem fog sor kerülni, annyira távol áll egymástól a két fél álláspontja.

Mint mondta:

ha Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök az elmúlt hat évben nem tárgyalt, nem akkor fog leülni, amikor nyilvánosan megzsarolták.

Amennyiben a spanyol kormány elfogatóparancsot ad ki a katalán vezetők ellen, Nagy Sándor Gyula nem tart kizártnak olyan civil engedetlenséget, tüntetéseket, élőláncot, amelyen akár százezren is részt vehetnek.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője elmondta azt is, bár sokszor kontraproduktívnak tűnik a spanyol kormány határozott fellépése a kérdésben, a jelenleg kormányzó konzervatív Néppárt szavazóit erősíti ez a fajta nagyon kemény kiállás a spanyol egység mellett.

Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre.

Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
A legalávalóbb ostobaságokra nem lehet felkészülni: a nemzeti önrendelkező mi a túrót keres az EU-ban? Minden határ nyitott, erről szól az unió (a hülyék kedvéért). Aki önrendelkezni akar, az takarodjon a halál redvás farkára Putyinhoz az orosz föderációba vagy húzza le a drótot és jöhet a vízum. Ezt kellene felfogatni a főcigóval is meg a majmaival. Két hónap alatt halnának éhen a "katalányok" az önálló országukban. A vámok miatt vagy 10 százalékkal drágulna minden már másnap. A martorelli Seat gyár is gyorsan bezárna, a VW-nél sem hülyék a németek, hogy egy EU-n kívüli, vámterhekkel megpakolt üzemet pénzeljenek. Már másnap lenne a döbbenet a "katalány" melóson, amikor kijózanodott a tivornya után, hogy az eddig kapott 2 ezer € fizetése helyett kap 30 ezer katalán fityinget. Ott sem buta mindenki, és nem ugrik rá erre az önálló országosdira. A Barcelona zászló lengetésén tovább is kell hogy legyen élet.
Köb Jani
@Eladott Ország: Nem jó a hatalmi duma, szolga lélek ezt fel sem tudja fogni, hogy a Katalán lelkület mit követel:, egy katalán elnöktől, katalánok által választott vezetőtől:, Katalán államot a gazdasági folyamatok irányítása az állam szuverenitásán kell, hogy alapuljon és nem a gyarmattartók akaratán.
justhpeter
Nem ismerem a gazdasági helyzetet, de szerintem az fog dönteni.
Eladott Ország
@Köb Jani: A spanyolok rövid időn belül megfojtanák gazdaságilag Katalóniát. Az EU és Franciaország se ismeri el a függetlenséget, így a kör bezárult.
troll5
Akkor most (2017) vége a FEUDALIZMUSnak?
reagens
Hol vannak a magyarkodással vagdalkozók most? Teesék, ezek itt katalánkodnak! Hol az elítélés, a gűnyolódás és leszólás?
human
Gondolom a katalán kilépés is olyan lesz, mint az angoloké. A jót kérik, a rosszat nem kérik.
human
Megjegyzem nem tudom mi miért történik. Annyit hallottam, hogy a katalánok nem akarnak a szegényebb, spanyol területek költségeiből is részesülni. Ezért úgy gondolták külön utat választanak.
Eladott Ország
@Mirabilis: A nagyhatalmaknak nem érdeke, hogy leváljon Katalónia , viszont érdeke volt Jugoszlávia, Szovjetunió szétdarabolása, nem feledve Trianont. A Krím félsziget lecsatolása Ukrajnáról sem különösebben idegesítette őket.
Eladott Ország
@Mirabilis: De ha még sokáig ordibálunk Brüsszel ellen, a románok a Tiszáig jönnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.