Teljesen másként ítéli meg Magyarország és Ukrajna az ukrán oktatási törvény kérdését – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, miután ukrán kollégájával tárgyalt.

A tárcavezető a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: ennél is nagyobb baj, hogy a határon túl, Kárpátalján élő magyarok is másként látják a helyzetet, mint az ukrán kormány.

Egyre jobban elmérgesedik a magyar-ukrán viszony

Magyarországnak nem a harc a célja, hanem a megállapodás, hogy a kárpátaljai magyarok ugyanazokat a jogokat élvezhessék, mint a törvény elfogadása előtt – jelentette ki. Hozzátette: azonban amíg a helyi magyar közösség nem mondja azt, hogy elégedett a helyzettel, Magyarország nem tudja feloldani azt a döntését, hogy a nemzetközi szervezetekben nem támogatja az ukrán javaslatokat, az Ukrajnának fontos kérdéseket.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: akkor lehetne eredményes a konzultáció, ha a törvény vonatkozó részét felfüggesztenék.

Nem az emberek ellen irányul az új ukrán oktatási törvény, hanem azt szolgálja, hogy minden állampolgár érvényesülni tudjon Ukrajnában

- mondta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Az ukrán diplomácia vezetője a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott tanácskozása utáni közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ha egy ukrajnai állampolgár nem beszél jól ukránul, sok lehetőségtől esik el.

Egyetlen iskola sem fog bezárni, egyetlen tanár sem veszíti el a munkáját az új törvény miatt

- közölte.

Pavlo Klimkin azt mondta, minden állampolgárnak a saját anyanyelvén kívül tudnia kell ukránul is. Ukrajna nyitott a párbeszédre kétoldalú és nemzetközi keretekben is – tette hozzá.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nem tudom követni. Nem tudom kinek van igaza. Igaz, hogy védenünk kell a külhoni magyarságot, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy Putyin pincsijének nagyon jól jött most ez az ügy. Ukrajnának keresztbe tesz és Putyin majd megsimizi a kis kobakját.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Madácsi Pali
@tudode: a párom kárpátaljai magyar. A vagyes házasságban élő rokonság gyereki nem beszélnek mahyarul, viszont ikránul mindenki.A 35 év alattiak nem ismerik a 20. század töténelmét. Nem tudják, hogy nagyapjuk miért volt magyar katona. Most kivételesen Szijjártónak van igaza. Az ukrán-orosz viszály is a nyelvhasználat miatt kezdődött .
nezelodo
Ha nem ez, más lesz az oka a kapcsolatunk romlásának Ukrajnával. Nem az a baj, hogy csapdába ejtette a kormányunkat Putinka, és az ő pincsije már egy ideje Orbán?
tudode
@Madácsi Pali: .
Csak a sajtóból tájékozódtam. Ezek szerint nem látom át az ukrán előzményeket,
.
Svédországban élő unokaöcsémnek az ott született 9, és 12 éves gyermeke perfekt beszéli a svéd, és magyar nyelvet, sőt tanulnak angolul is.
solidedge
Ukrajna két tűz közé került. Keletről az oroszok, nyugatról a magyarok veszélyeztetik létét. Szíjjártó hogy nyomatékot adjon a fenyegetésének az ukrán határon sorakoztatta fel a magyar haderő 5 fős kerékpáros szakaszát.
karma1
@human: Valoban, en sem ertem, hogy mi a turot akar eroszakkal vedeni olyanokat, akik egeszen mas orszagban elnek, es nekik abban az orszagban kell elniuk, mint ukran allampolgaroknak. Ugyanis nem hiszem, hogy ugy szuletnek, elnek Ukrajnaban, hogy magyarok lennenek.
Az esszeruseg hataraig minden orszag megtesz egy csomo dolgot az allampolgaraiert, dehat nem az ukrannak szuletett magyarajkuakert...
A Maria hurrican utan sem hozta haza a 9 magyar allampolgart, akiknek eloszor megigerte nagyhangon a segitseget, aztan megsem hozta oket haza, sot, alaposan kioktatta oket, hogy ez a biztositotarsasag ugye, meg az utazasi irodae. Az egyszem Burkus Vanesszat sem hoztak haza, pedig sokkal kozelebb lett volna, es az ottani konzul sem tudott semmit sem intezni, a nyelvi nehezsegek miatt. Egy nevtelen magyar vallalkozo hozatta haza a fiatal lanyt.
Ha ennyi az empatiajuk a magyarok irant - bizonyitottan -, akkor mi a turot akarnak Ukrajnaban?
A franc ebbe a hulyebe, csak elb@ssza azt a keves meltosagot is, ami meg megmaradt a garazdalkodasuk utan.
human
@karma1: Jó pontot kapnak Putyintól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.