A lengyel nemzetvédelmi miniszter szerint orosz dezinformáció zajlik a NATO lengyelországi katonai jelenlétéről.

Oroszország hamis, hazug információkat terjeszt a NATO lengyelországi katonai jelenlétéről – jelentette ki csütörtökön Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter az orosz védelmi tárca aznapi közleményére reagálva.

"Igazából azt gondoltam, hogy az Oroszországi Föderáció védelmi minisztériumában jobban össze tudják számolni a NATO keleti szárnyán állomásozó katonákat" – fogalmazott a londoni látogatáson tartózkodó Macierewicz. Kijelentése arra a moszkvai bejelentésre vonatkozott, amely szerint az Egyesült Államok nem egy dandárt, hanem ténylegesen egy egész hadosztályt vezényelt Lengyelországba.

Igor Konasenkov orosz védelmi minisztériumi szóvivő fogalmazott így moszkvai közleményében. A szóvivő szerint az Egyesült Államok úgy vezényelt egy újabb, teljes felszerelésű páncélos dandárt Lengyelországba, hogy az ott lévő másik dandárjának csak a személyi állományát vonta ki a térségből, de közben ott hagyta teljes felszerelését, ami szerinte ellentétes az Oroszország és a NATO alapszerződésével.

Konasenkov szerint az amerikai katonai vezetés a Zapad-2017 fedőnevű orosz-fehérorosz hadgyakorlat körül keltett "hisztériát" felhasználva, "csöndesen" teljes hadfelszereléssel vezényelte Lengyelországba az amerikai 2. páncélos dandár alegységeit, eközben pedig a lengyel és baltikumi állomáshelyeikről "kirotált" 3. páncélos dandár hadfelszerelését a helyszínen hagyta. Ez szerinte ellentétes Oroszország és a NATO alapszerződésével.

"Ellentétben a NATO és az Egyesült Államok azon összes bejelentésével, hogy +jelentéktelen+ erőket vontak össze az orosz határ közelében, oda de facto nem egy dandárt, hanem az Egyesült Államok fegyveres erejének egy gépesített hadosztályát vezényelték" – fogalmazott Konasenkov.

Macierewicz a Lengyelországba az év elején állandó rotációs jelleggel telepített amerikai páncélos dandárról elmondta: ez "semmiképpen sem ér fel egy hadosztállyal", szemben a NATO keleti szomszédságában összegyűlt orosz fegyveres erőkkel, "amelyek messzemenően túlhaladják több hadosztály méretét is".

Hangsúlyozta: a NATO keleti szárnyán állomásozó nemzetközi alakulatok védelmi jellegűek. Oroszország "egy európai ország egy részét szállta meg" – utalt az ukrajnai helyzetre. Úgy vélte: a Lengyelországra vonatkozó "hamis, hazug információk" célja az orosz agresszió megindoklása.

Az orosz védelmi tárca közleményére csütörtökön a NATO szóvivője, Piers Cazalet is reagált a PAP hírügynökséghez eljuttatott közleményben. Aláhúzta: a NATO keleti szárnyán telepített szövetségi csapatok, ezen belül az amerikai dandár jelenléte nem áll ellentétben az Oroszország és a NATO között 1997-ben megkötött alapszerződéssel.

A 3 és fél ezer fős amerikai páncélos dandár katonái nyugat-lengyelországi támaszpontokon állomásoznak, távol az orosz és fehérorosz határtól. A dandár katonái a kelet-közép-európai térség országaiban gyakorlatoznak, és kilenc hónapos rotációban váltják egymást. A NATO keleti szárnyának megerősítése keretében tavasszal Lengyelországba és a három balti államba rotációs rendszerben négy, egyenként ezer-ezerfős nemzetközi NATO-zászlóaljat is telepítettek.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.