Megverték, megalázták, halálosan megfenyegették: egy orosz melegjogi aktivista elsőként számolt be nyilvánosan a kaukázusi Csecsenföldön elszenvedett rendőrségi erőszak pokláról – írja az MTI-re hivatkozva a 24.hu.

Más áldozatok korábban csak külföldre menekülésüket követően, nevük elhallgatását kérve adtak számot megpróbáltatásaikról.

Halálos fenyegetés, erőszak: megtörte a csendet a csecsenföldi melegjogi aktivista

Makszim Lopuhov viszont elsőként nyilatkozott nevét vállalva, és tett hivatalos feljelentést, amióta márciusban az orosz sajtóban napvilágot láttak a hírek a muszlim többségű, autokratikus dél-oroszországi köztársaságban zajló, homoszexuálisok elleni üldöztetésről.

A fő vád az volt ellenem, hogy meleg vagyok

– mondta moszkvai sajtótájékoztatóján Lopuhov.

A szibériai Omszkból származó, 30 éves férfi elmondta, hogy 2015-től dolgozott Csecsenföldön, egyebek közt léggömböket árusított egy grozniji kereskedelmi központ közelében. Állítása szerint március 16-án civilruhások letartóztatták, és egy rendőrőrsre hurcolták, ahol tizenkét napot töltött fogdában.

A rendőrök 10-15 percenként bejöttek a cellámba, és azt mondák, meleg vagyok, az ilyeneket meg kell ölni

– mondta Lopuhov, akinek ezután nagyon sokáig botokkal ütlegelték a lábát, a combját, a fenekét és a hátát.

Nagyon agresszíven, kegyetlenül viselkedtek, megaláztak és megsértettek

– mondta, hozzátéve, hogy naponta hallotta a rendőrök kínzásait elszenvedő más melegek kiáltásait és kegyelemért könyörgését.

Mielőtt március 28-án szabadon engedték, ujjlenyomatát kényszer hatására egy fegyveren kellett hagynia, és videofelvételen kellett beismernie, hogy meleg.

Most csak egyetlen dolgot akarok: tegyenek igazságot

– mondta a férfi, aki a Novaja Gazeta helyiségében tartott sajtótájékoztatót. A független napilap számolt be elsőként arról, hogy a csecsenföldi hatóságok üldözik a melegeket.

Hasonlóan nyilatkoztak érintettek több más médiumnak, közöttük az AFP francia hírügynökségnek is. Az orosz főügyészség akkor nyomozást indított, de a nyomozók közölték, hogy nem kaptak hivatalos feljelentést áldozatoktól.

Múlt pénteken Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos bejelentette, hogy megkapta az első hivatalos bejelentést – Makszim Lopuhovét –, és továbbította a kiemelt bűnügyekben illetékes, központi Nyomozó Bizottságnak (SZK).

Emberi jogi csoportok szerint idén több mint száz meleg férfit vettek őrizetbe Csecsenföldön, többet pedig megöltek.

(MTI/24.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube, illuszztráció

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Elég gyalázatos, hogy így bánnak emberekkel!! Ez a távol kelet, ahová vezérünk is el-el látogat!!! Gratula!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.