Az elektromos autók térhódítása padlóra viszi az olaj árát.

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalata, a Saudi Aramco nagyszabású részvénykibocsátásra készül. Van olyan elemző, aki szerint érdemes lesz sietniük, mert az elektromos autók térhódítása miatt az olajár padlót foghat – írja az mfor.hu.

A következő 6-8 évben óriási olajáresés várható egy tekintélyes elemző, Chris Watling szerint. A Longview Economics első embere a CNBC-nek nyilatkozva vetített az olajtermelők szempontjából borús képet.

Szinte ingyen lesz a benzin – eláruljuk, mikor és miért

Fotó és nyitókép: pixabay.com cco

2018-ban az egyik legfontosabb történés az év második felére várt Saudi Aramco első nyilvános részvénykibocsátása (IPO) lesz. A Szaúd-Arábia állami olajcsoport nemzetközi tőzsdei bevezetése kapcsán szarkasztikusan úgy fogalmazott: "Azt hiszem, gyorsan kell lépniük, mielőtt az olaj 10 dollárra megy (hordónként)".

Az elemző szerint rövid távon stabil maradhat az olaj ára, és a mostani 50 dollár körüli szinthez közel kereskedhetnek vele. Előre tekintve azonban a piac folyamatos szűkülését valószínűsíti. Úgy érvelt, hogy hosszú távon az elektromos járművek előretörésével komoly fordulat várható. Jelenleg ugyanis az olajat mintegy 70 százalékban a közlekedéshez és szállításhoz használják.

Ne felejtsük el, hangoztatta Chris Watling, hogy az olaj nem létszükséglet. Az elmúlt 100 évben kezdték el az emberek tömegesen használni ezt az energiahordozót, előtte az olaj nem játszott szerepet a globális gazdaságban. Ma pedig az alternatív energia bizonyos formái valós kihívóknak tűnnek, így – bár lehet, hogy nehéz elképzelni – komoly változások előtt állunk. A történések pedig sokkal gyorsabban zajlanak, mint korábban, így az olaj akár egy évtizeden belül elveszítheti a jelenlegi kiemelt szerepét.

Az elektromos autók elterjedése és a robbanómotorok javuló hatékonysága 2025-re napi 3,5 millió hordóval csökkentheti a világ olajkeresletét, ami nagyjából Irán, az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelője napi 3,8 millió hordós szállításainak felel meg.

Azzal a feltételezéssel élve pedig, hogy az elektromos autók 2040-re már az autópiac harmadát adják majd, a világ olajkereslete napi 9 millió hordóval esik vissza, a legnagyobb OPEC olajtermelő, Szaúd-Arábia termelésének a kilencven százalékával. Az OPEC napi 96,8 millió hordóra becsüli a világ idei olajkeresletét.

(mfor)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Ideje lenne mert elfogy a levegőnk. De az olajipari cégek tulajdonosai sem fognak levegőt szívni,ha annyira erőltetik. Saját maguk alatt is vágják a fát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.