Rendeletet írt alá hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata által elrendelt, Észak-Korea elleni gazdasági korlátozó intézkedésekről.

Putyin is fokozza Észak-Korea szankcionálását

(Fotó: kremlin.ru, CC0)

A határozatot a Biztonsági Tanács 2016. november 30-án fogadta el a Phenjan által 2016. szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantás után.

A döntés megtiltja a szén, vas és vasérc importját Észak-Koreából, de nem vonatkozik a létfontosságú élelmiszerek szállítására.

Az orosz hivatalos közlöny internetes oldalán hétfőn közzétett elnöki rendelet egy sor gazdasági, tudományos és technikai kapcsolat leállítását rendeli el.

Oroszország és Kína támogatta a Phenjanra atomprogramja és rakétakísérletei miatt kirótt ENSZ-szankciókat, bár Moszkva hangsúlyozta, hogy a büntetőintézkedéseknek nem szabad az egyszerű embereket sújtania. Moszkva és Peking azt is javasolta, hogy az észak-koreai atom- és rakétaprogram befagyasztásával párhuzamosan tárgyaljanak az amerikai és dél-koreai hadgyakorlatok befagyasztásáról is.

Az Európai Unió hétfőn külügyminiszteri értekezletén újabb gazdasági szankciókat fogadtak el, amelyek értelmében megtiltják finomított olajtermékek, illetve nyersolaj eladását Phenjannak.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.