Nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta, a kormány pedig törvénytervezetet készít elő az utcai molesztálás büntetésére, a szexualitás zaklatás elévülési idejének meghosszabbítására és a gyerekek jobb védelmére.

Három férfi megfog, nekem esik

Több százezer francia nő osztotta meg az elmúlt napokban az átélt történeteit a Twitteren Sandra Muller újságíró felhívására, aki azt kérte, hogy a #balancetonporc (add ki a disznódat) hashtag alatt írják le a név és a részletek megadásával, hogy ki volt a szexuális zaklatójuk a munkahelyükön.

"Egy főszerkesztő, országos rádió, szűk folyosó, torkon ragadott, egy nap ágyba viszlek, akarod vagy sem";

"Munkavégi ünnep, 30 ember, 3 férfi megfog, nekem esik, simogat énekelve. Mindenki nevet".

300 ezer francia nő írta meg Twitteren szexuális zaklatásuk történetét

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

Ilyen és ehhez hasonló történetek mellett nagyon sok nő a mindennapi életben, utcán, tömegközlekedési járműveken megélt molesztálásokról számol be.

Nagyon örülök, hogy a nők beszélnek. Talán ez egy olyan rossz, ami a jó érdekében történik

– mondta hétfő délután Brigitte Macron, a francia államfő felesége egy iskolai látogatáson. A francia first lady este egy színházi előadásra látogatott el, ahol Andréa Bescond színésznő az ellene elkövetett szexuális erőszak alapján hozott létre egy előadást.

Elég volt. Úgy gondolom, hogy ennek nagyon gyorsan véget kell vetni. A legjobb ami történhet, az az, hogy a nők elkezdtek beszélni. Nagyon bátrak, hogy megteszik. Tényleg arra biztatom őket, hogy törjék meg a csendet. Ez fantasztikus

– mondta az előadást követően Brigitte Macron a BFM hírtelevízióban a Twitteren megjelent közel 300 ezer tanúvallomásra utalva.

Az előadásra a francia elnök feleségét a kormány több tagja is elkísérte, köztük Nicole Belloubet igazságügyi miniszter – aki feljelentésre ösztönzött mindent szexuális molesztálását ért nőt – és Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár, aki a szexuális zaklatás elleni büntetéseket megszigorító törvényjavaslatot készít elő.

Harminc év lehet a zaklatás elévülési ideje

A 2018-ban a nemzetgyűlés elé kerülő tervezet célja, hogy a szexuális zaklatás jelenleg húsz éves elévülési idejét legalább harminc évre hosszabbítsa, és megszabja azt a korhatárt, amely alatt egy gyerekről nem feltételezhető, hogy beleegyezéssel történt szexuális kapcsolat. Ez utóbbira azért van szükség az államtitkár szerint, mert a közelmúltban szexuális visszaélés és nem nemi erőszak miatt ítéltek el egy 28 éves férfit, arra hivatkozva, hogy a 11 éves áldozata beleegyezett a kapcsolatba.

Bűncselekmény lesz az utcai zaklatás

A francia kormány törvénytervezete bevezeti az utcai zaklatás bűncselekményét, amely jelenleg jogilag meghatározatlan területnek számít a csábítás, a szexuális zaklatás és a nyilvános sértegetés kategóriája között. A tervezet alapján az utcai zaklatás szabálysértésnek minősülne és egy zaklatót tettenérés esetén a rendőrség helyszíni bírsággal sújthatna. A francia sajtóban heves vita folyik arról, hogy kikényszeríthető lenne-e ez az intézkedés, de jogi szakértők szerint közterületen is megkülönböztethető a zaklatás és a beleegyezéssel történő kapcsolatfelvétel közötti különbség. A kormányzat egy munkacsoport bevonásával országos konzultációt kezdeményezett a kérdésben.

Az a cél, hogy a társadalom újradefiniálja, hogy mit fogad el és mit nem

– hangsúlyozta az államtitkár.

Minden hetedik nő áldozattá válik

Franciaországban a feminista szervezetek üdvözlik, hogy végre vita alakult ki, miután a hivatalos adatok szerint – leszámítva a zaklatásokat, molesztálásokat és beszólásokat – minden hetedik nő legalább egyszer szexuális erőszak áldozata életében. Ez pedig csak igazán akkor lesz büntethető, ha a nők legyőzik szégyenüket és elkezdenek beszélni – hangsúlyozzák az illetékesek.

Isabelle Adjani színésznő szerint a zaklatók egyik kedvenc fegyvere, hogy a csábítási játékra hivatkozva összemossák a csábítást és az erőszakig terjedő zaklatást. "Amikor egy nő nemet mond, akkor az nemet jelent" – jelentette ki a színésznő.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

X-ray
@CsipkeRózsa: Ez sajnos mindig téma volt.
Csakis az icike-picike farokkal rendelkező hímneműek vetemednek zaklatásra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
X-ray
@CsipkeRózsa: Ez sajnos mindig téma volt.
Csakis az icike-picike farokkal rendelkező hímneműek vetemednek zaklatásra.
namihami
És ebből 299.999 erősen bízott benne, hogy egyszer meg is fog vele történni.
Most tényleg? Ezeknek a csajoknak évek, évtizedek kellettek ahhoz, hogy felfogják azt, hogy mi történt? Akkor ez nem lehetett olyan szőrnyű trauma. Lehet, hogy néhány még remélte is.

A csaj bemegy a rendőrségre:
-Szeretném bejelenteni, hogy mentem keresztül a parkon és egy férfi megtámadott.
-Rendben hölgyem. Kimegyünk és elfogjuk.
- Isten őrizzen. Csak azt akarom közzétenni, hogy ma este is arra fogok menni.
Equilibrium
@namihami: te férfi vagy ugye? Vagy talán egy kiéhezett csaj? Normális ember nem ilyen következtetést von le a cikkből.
nezelodo
Jaj ha ezekre a hírekre Habony ráharap, már előre tudom kik zaklatták az átkosban az európai nők tömegét, a Fletó a Simicska a Vona biztos köztük lesz, de nehogy kifelejtse a fideszes agytröszt a Sorost!
Csizmás Kond
@Equilibrium: Egy normális ember nem hagyja erőszakolni magát a karrierje megtartásáért.
egyvandor
@namihami: Durva amit írsz.
Ha valaki számít is rá, talán még az előnyökkel is kalkulált de közben vagy később rájön hogy csak passzióból lett felhasználva, talán még a legminimálisabb figyelmet sem kapta meg közben csak a megalázást tapasztalta meg benne, ...
Egyáltalán nem vicces.
egyvandor
@Csizmás Kond: Mindig sikerül eccerűn látnod a világot. Valóban boldog lehetsz.
peterkelemen
A keresztény értékrend. Ezt védelmezi Orbán. Nincs itt semmi különbség mind az iszlám világban, mind a keresztény világban vannak aljas, mocskos emberek.
Csizmás Kond
@Horizont: Mindig az a bűnös aki zaklat, viszont aki elhallgatja az cinkos.
Csizmás Kond
@egyvandor: Ilyen ez látod...mert a bonyolultság sokkal érthetetlenebb.
namihami
@Equilibrium: Bocsáss meg, de kivételesen Kandúrral kell, hogy 100%-ban egyet értsek. Ha valaki qrvának áll, az ne sírjon, ha dugják. Remélem, nem kell magyarázni.
@egyvandor: Ugyanezt mondanám Neked is. Ha bevállalom a karrierért a ''fűrészelést"", akkor ne sírjak, ha félredobnak a következő jelentkezőért. A jelenlegi ""áldozat"" előtt is volt és ezután is fog jönni a következő. Miért lepődik meg a nő, hiszen őérte is dobták az előtte levőt. Csak fordult a kerék.
És mindkettőtöknek: Kicsit furcsa, mi több röhejes, ha valaki 5-10-15 év után jön rá, hogy őt megerőszakolták.
Egy vicc erre:
Bemegy a csaj boltba és fizetni akar, mire a pénztáros közli, hogy a pénz hamis.
-Jézusmária, akkor engem tegnap este megerőszakoltak.
Érthető, ugye?
LÜKE SZKÁJVÓLKÖR
@Csizmás Kond: ... és / vagy elveszti az állását!
Csizmás Kond
@LÜKE SZKÁJVÓLKÖR: ...akkor hagyja hogy baszogassák...
Csizmás Kond
@Horizont: nem nehéz csak nem évtizedeket kell várni...
Veleda
Elképesztőnek tartom egyes kommentelők hozzá állását a témához. A közömbösség, a maró gúny sejlik ki a véleményéből. Lassan oda jutunk, hogy egy nő, aki áldozat, maga kérte, hogy erőszakolják meg, cserébe egyet léphet a ranglétrán, vagy kedvezőbb pozícióba jut.
Hogy miért 5-10 év múlva szólnak erről? Nem azért, mert most jutott az eszébe, hanem azért, mert félelemből nem szólt, úgysem hittek volna neki, és ahogyan látom, most van itt az az idő amikor az áldozatok már szégyen érzet nélkül meg mer szólalni.
Igenis nők százezreit molesztálják, bántalmazzák még családon belül is, akkor mit várhat egy munkahelyen? Miért gondolja mindenki azt, hogy egy nőnek bizonyítania kell az erőszakot? És hogyan? Nyílt tárgyaláson mutassa be hogyan matatott valaki a lába között?
Minden társadalmi rétegben van erőszak, a művészek között, lásd sok pedagógusnál, egyházi embereknél, vagy csak egyszerűen egy adott munkahelyen.
Van valami védelem a nők számára? Tanuljon meg mindegyik karatézni? Hordjon magánál fegyvert? Sokan még a férjüknek sem merik bevallani, mert félnek a reakciójától.
Kétségbe vonom egyes hozzászólók értelmi képességeit, amikor idétlen viccekkel humorizálnak a történteken. Vagyis ő sem különb attól a himsoviniszta baromtól, aki a lábaközit mutogatja, vagy puszikáltatja. Idióta szellemi csökevényes hozzá állás
Veleda
@Horizont: Hát eltünt mindenki. Úgy látom, hogy lezártam a témát:))
namihami
@Veleda: Nem eltűnt, csak elment dolgozni. Mert, sajnos, azt is kell.
Az ""idétlen"" vicc, mint minden vicc, tartalmaz némi igazságmagot.
""Sokan még a férjüknek sem merik bevallani, mert félnek a reakciójától.""--írod. Ha az én nejem ilyet mondott volna, akkor nem neki tettem volna szemrehányást, hanem a tapizóval váltottam volna eszmecserét. Az esküvő nem keddről-szerdára történik, ha a nő ennyire nem ismerte ki a leendő párját (nem meri elmondani), akkor ő is hibás, miért ment hozzá. Nem biztos, hogy a karate a megoldás, de azért (ismerjük be), nem ritka az olyan nő, aki egy MUNKAHELYRE olyan ruházatban jár be és úgy viselkedik, hogy a ""tapizás"" nem okozat, hanem ok lesz.
Egyébiránt a hímsovinisztázás (így, írásban) kb. ugyanannyi, mint az a nő, akinek agyára ment a krónikus péniszelvonás és az ehhez kapcsolódó excentricista feminizmus .
És még annyi: ugyanez, az általatok csak nőket elnyomó szituáció fordított irányban is működik, ha talán nem is azonos mértékben.

@Horizont: Milyen furcsa, hogy a sorra kipattanó esetek általában olyan nőkkel esik meg, akiknek utána a karrierjük építése a cél. Akkor, amikor ""hagyta"" és túltette magát a szent cél érdekében a dolgon, akkor miért nem volt annyira tragédia a számára? Akkor nem háborodott fej vagy azt mondta, hogy ""háborgás vagy karrier""?
Csizmás Kond
@Horizont: A próbálkozás nem bűn. Ha nem próbálkozna senki szüzen maradnátok. Ha erőszakra kerül a sor vagyis a rendreutasító szó sem használ hát van keze, lába ...kaparja ki a szemét, rúgja tökön ...majd elmegy a kedve ...de ha elhallgatja az akár egy későbbi próbálkozásra is okot adhat.
volvós
A fotón a kis Fiat mellett álló " hölgy " valószínű nem panaszkodik
" zaklatásra vagy erőszakra "...Firkászka jól kiválasztotta a
300 ezerből...
Csizmás Kond
@Horizont: ...ezek a te felfogásaid.
...Nős vagyok és van két felnőttkorú lányom...soha sem az anyámtól sem a feleségem családjában sem az enyémben nem hallottam olyant hogy csak úgy valaki előveszi a farkát és az orra alá dugja valakinek...
..de ahogy én ismerem őket és netalán ilyesmi megtörténne az biztos az illető utolsó férfias napja lenne...
Az igaz, hogy nem mindig tudjuk a környezetünkben lévőket megválogatni, de azt meg hogy kivel akarunk kapcsolatot vagy bármilyen viszonyt.
...az mese, hogy csak úgy valaki előkapja a farkát és odadugja hogy szopjad...
Csizmás Kond
@Horizont: Nem a részletek érdekeltek hanem az, hogy mit jelent a negatív...ugyanis azt is jelenthetné, hogy senki sem próbálkozott nálad...
volvós
@Horizont: 17:45
...csodálatra méltó a türelmed...:-))))))
felesleges egy agyatlan trollhoz hozzászólni !!
volvós
@Horizont: 18:29
...hát persze, a remény hal meg utóljára...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.