Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) csütörtökön megszavazta a közös uniós menekültügyi rendszert szabályozó dublini szabályozás reformtervezetét.

Kész a reformtervezet: megvonhatják az uniós forrásokat a menekülteket elutasító tagállamoktól
Illusztráció: Pixabay

Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a szakbizottság képviselői 43 szavazattal, 16 ellenében fogadták el az uniós menekültügyi rendszer alapjait jelentő új szabályokat. A tervezet a menekültügyi kérelmek gyorsabb elbírálására, a felelősség tagállamok közötti kiegyensúlyozottabb megosztására irányul szolidaritási alapon.

A tervezet a szakbizottság döntését követően az EP plenáris ülése elé kerül, és a miniszterek tanácsának is el kell fogadnia.

Az elfogadott szöveg szerint minden tagállamnak ki kell vennie a részét a menedékkérők befogadásából. A jövőben nem az a tagállam lenne automatikusan a felelős a kérelem elbírálásáért, ahol a menedékkérő az Európai Unió (EU) területére lép. A felelősség megállapításakor a menedékkérő és egy adott tagállam közötti kapcsolatok számítanának, úgy, mint a létező családi kapcsolatok, korábbi tanulmányok vagy korábbi érvényes tartózkodási engedély az EU területén.

Amennyiben nincsenek ilyen kapcsolatok, akkor a tagállamot egy fix elosztási kulcs segítségével jelölik ki, miután megtörtént a menedékkérő regisztrálása, a biztonsági ellenőrzés és a kérelem jogosultságának gyors kivizsgálása. Ennek célja az, hogy azoknak a tagállamoknak, ahová a menekülők megérkeznek, ne kelljen Európa nemzetközi kötelezettségeiből aránytalanul nagy részt vállalniuk.

A szöveg kitér arra is, hogy azok a tagállamok, amelyek nem vesznek át menedékkérőket, vagy nem teljes körűen tartják be a szabályokat, csak korlátozottan férjenek hozzá az uniós forrásokhoz – közölte az uniós parlament sajtószolgálata.

133 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Na csutigörény felkötötték az Unióban a ,,POFONZSÁKOT,, aláhajtanak, oszt. kinyitják, jön a saller, a koki, a tockos csőstől nem lophatsz kedvedre koszos bokszos tetű !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@nemfideszes: Igazad van, persze, nekem van egy rossz szokásom hogy magamból indulok ki általában. Egyébként nem én kerestem, engem találtak meg még a rendszerváltás előtti időkben, csak akkor még nem tudtam érvényesíteni a tudásomat mivel egy párttitkár volt a mindenható, hiába vezettem már akkor is egy céget nem én voltam az úr. Lényegében én akkoriban nagyon meggyűlöltem a szocializmust, lehet ez is az oka hogy ennyire Fidesz párti lettem, és nem az hogy mindent annyira jól csinálnának. Én biztos vagyok benne hogy remek szakember lehetsz, orvosi kutatások terén is teljesen igazad van, attól hogy sógornőm aki a tüdőrák kutatásban jár az élen még szükségük van az egyetemi finanszírozásra, elvégre a labort, kutatóintézetet fenn kell tartani. Szerencsére ezzel nincs egyelőre probléma.
egyvandor
@papa.49: "Akkor azt hiszed nem rajtunk keresztül akarnak az Unióba lépni"
Ha Gorbán kivisz minket az EU-ból az EU gondolkodás nélkül vissza küldi hozzánk a rajtunk átvonulókat, Gorbán meg szembekerül a világ maradékával, akik viszont elvárják a nemzetközi egyezmények betartását. Gorbán hazudozhat itthon amannyit akar, nehezen fogja tudni indokolni miért lett suttyó gazember.
farkas
@nemfideszes: Barátocskám. Köszörüld még a stílusodat és szűkítsed az arcodat.
egyvandor
@nemfideszes: "Magyarországon 9x nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik honfitársad gyilkol le, mint, hogy terrorcselekmény áldozata legyél" ... az EU teljes területén
egyvandor
@farkas: Elolvasnád még egyszer kettőtök beírásait? (Mondjuk elfogulatlanul?)
Van egy mondás a tanyasi kutya agresszívabban ugatja az átutazót mint az emberek között sétáltatott városi. Gorbán erre játszik rá. Te meg jó alany vagy hozzá. (kis arccal mondom, de ettől még igaz lehet.)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél