A milliárdos oligarcha pártja a voksok harminc százalékát söpörte be Csehországban.

Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon. A képviselőházba kilenc párt és mozgalom jutott be.

Ekkorát még nem nyert ember a cseheknél

A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson. Ugyancsak előzmény nélküli, hogy az alsóházban kilenc párt foglaljon helyet. A  mandátumok megoszlása a 200 tagú parlamenti alsóházban a következő lesz: ANO 78, ODS 25, Kalózpárt 22, SPD 22, KSCM 15, CSSD 15, KDU-CSL hét, TOP 09 hét és STAN hat képviselő.

Nyomozás folyik ellene, mégis megnyerte a cseh választásokat Andrej Babiš

Fotó és nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Csak a nyertes kap kormányalakítási megbízást

Milos Zeman államfő már korábban jelezte, hogy kormányalakítási megbízatást csakis a választások győztesének ad. Andrej Babiš az új képviselőház alakuló üléséről minden parlamentbe bejutott politikai szereplővel tárgyalni akar. Megjegyezte: azzal számol, hogy ezeken a tárgyalásokon a kormányalakítás is téma lehet.

Babiš vagyonának nagy részét még a rendszerváltást követő években szerezte, és nem úgy indult, hogy egyszer majd belőle lehetne a cseh kisemberek bajnoka. A mai Szlovákia területén született diplomaták gyermekeként, gyerekkorának egy részét pedig Svájcban töltötte, innen is eredhet, hogy folyékonyan beszél németül és franciául, emellett oroszul és angolul is tud. Egy ideig Marokkóban is élt, mielőtt visszaköltözött Csehországba.

Cseh Berlusconinak hívják

Csehország második leggazdagabb emberének, a cseh Berlusconinak hívott Babišnak figyelme 2011-ben fordult a politika felé, amikor megalapította a jobbközép, elitellenes és populista ANO (csehül IGEN, de egyben az Akce Nespokojenych Obcanu, vagyis Elégedetlen Polgárok Akciója rövidítése) mozgalmát, ami meglepetésre rögtön második helyen végzett a 2013-as előrehozott parlamenti választásokon – írja az index.hu.

A Berlusconi-analógia részben innen is ered, hiszen mindketten temérdek pénzzel bírtak, amiből sok médiát vásároltak, és a politika felé kacsintgatva soha nem fogták vissza magukat, ha ezeket használni kellett. Babišnál is a média, de a politikai párt is egyes-egyedül személyesen róla szólt, miközben mindenhova a kipróbált céges alkalmazottait ültette be.

Harcot hirdetett a korrupció ellen – mégis abba bukott bele korábban

Babiš a négyéves ciklus alatt a legnépszerűbb politikusok közé került, miközben saját mozgalmát a közélet megtisztítójaként is próbálta eladni, és a korrupció elleni küzdelmet a kormányprogramba is belevették. Ehhez képest májusban azért volt kénytelen távozni egy rövid kormányválság után – Bohuslav Sobotka miniszterelnök előbb az egész kormány lemondását belengette a vállalhatatlannak tartott minisztere miatt – a kabinetből, mert adócsalással vádolták. A rendőrség aztán uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával eljárást is indított ellene. Az EU csalásellenes hivatala, az OLAF is vizsgálódik.

Röviden arról van szó, hogy a Gólyafészek nevű szabadidő- és kongresszusi központ 2007-2008-ban épült meg, a cég pedig akkoriban a cseh sajtó szerint Babiš Agrofert holdingjához tartozott. Miután tulajdonost váltott, az MTI szerint kisebb vállalkozásként jogosult lett kétmillió eurós (kb. 580 millió forint) EU-s támogatásra. Aztán évekkel később az Agroferthez került, Babiš állítása szerint teljesen szabályos üzleti tranzakcióval.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Biztosan bevándorlásellenes. A nép még ezt is megbocsájtja, csak ne telepítsenek oda muszlimokat.
Jozefina
Van elég pénze, majd korrumptálja a bíróságot is. Egyébként elég fura, hogy büntető vizsgálat alatt levőt választanak. Ez is a csehek hülyesége!!! Maj később megbánják!!!??
human
@cikicakk55: Puzsér mondta nagyon jól. Nem számoltatok el, majd lopok tudatában azzal, hogy engem sem fognak elszámoltatni. Ez volt a váltópolitika lényege. Ezért nem bízom az mszp-ben. Ezért lehet csak az új pártokban bízni. Persze bennük sem feltétel nélkül azért.
cikicakk55
@human: Teljesen igazad van. Én sem tudom,hogy ki,csak azt tudom kit nem. El kell menni szavazni ettől függetlenül mert az otthon ülők is a csutit erősítik.Gondoltam a nobbikra,mert ők vamnak a legközelebb a FideSShez, deostanában onnan sem jönnek jó hírek. Evyenlőre a kétfarkú a lehetőség, bár tudom,hogy ők mindenből viccet csinálnak, de legalább az eddig kapott támogatással el tudnak számolni.Igy olyan leszek mint a mesében a lány. Vitt is meg nem is.
human
@cikicakk55: Volt már olyan Európában nemrég, hogy viccpárt jutott kormányra.
cikicakk55
@human: Nem tudom,hogy itt mennyi esélyük lenne rá,de szerintem Ők nem akarnak kormányra jutni.Ők inkább csak a nép szemét akarják humorral felnyitni.Azokat akik bizonytalanok és azokat akiknek még maradt valamennyi agysejtjük az évek óta tartó agymosás után.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.