Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

A chilei hatóságok hét végi tájékoztatása szerint a többek között kanadai, spanyol, dán és amerikai szakemberekből álló 16 fős testület egyelőre nem tudta megállapítani a világhírű költő 1973-ban bekövetkezett halálának valódi okát, ami ismét felveti a régóta emlegetett kérdést, hogy az Augusto Pinochet nevével fémjelzett juntát ellenző Nerudát talán meggyilkolták.

A szerző – a szocialista elnök, Salvador Allende barátja – 12 nappal a Pinochet által vezetett 1973. szeptember 23-i katonai hatalomátvétel után, 69 éves korában halt meg. A junta által kiadott halotti kivonatban prosztatarák szerepelt a halál okaként. “Egyértelmű azonban, hogy az anyakönyvi kivonat nem a valóságot tükrözi” – mondta Aurelio Luna törvényszéki szakértő Santiago de Chilében.

Saját kormánya végezhetett Pablo Neruda, Nobel-díjas chilei költővel

Salvador Allende és Pablo Neruda (Fotó: Wikimedia)

Neruda családja abból indul ki, hogy a költőt megmérgezték. 2013-ban egykori sofőrje, Manuel Araya arról beszélt, hogy Nerudával szerinte egy rejtélyes injekció végzett, egy nappal az előtt, hogy Mexikóba távozott volna. A költő oda akart önkéntes száműzetésbe vonulni és részt venni Pinochet ellenzékének tevékenységében.

Neruda halálának tisztázására a chilei igazságszolgáltatás 2013-ban vizsgálatot rendelt el. A költő maradványait kihantolták, a nemzetközi tudóscsoport éveken át elemezte a rendelkezésre álló bírósági és orvosi aktákat.

“Nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy idegenkezűség is szerepet játszott a halálában, de fennáll ennek a lehetősége” – mondta az ügyet felügyelő Mario Carroza bíró.

A szakértők korábban észrevétlenül maradt baktériumokat találtak a Nerudától származó mintákban, ezeket aztán dániai és kanadai laboratóriumokban vizsgáltak. Ezek az eredmények új információkkal szolgálhatnak Neruda halálának okairól. “Ha kiderül, hogy a baktériumokat laboratóriumban tenyésztették, az egyértelműen az idegenkezűségre utal” – mondta Aurelio Luna. A baktériumok eredetét firtató elemzések eredményeire újabb egy évet kell várni.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
A CIA iratai közt kellene keresgélni.Biztosan meg lenne a labor helye, a baktérium eredete és még sok minden a chilei puccsról.
A cím ordítóan hibás .Pinochet puccsista kormányát Neruda nem tekintette a sajátjának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél