A spanyol kormány sürgeti a katalánokat, hogy fogadják el Madrid döntését, utasítsák el a szeparatista vezetőiket, hogy nyugodt körülmények között átvehessék a vezetést a régióban, a nemzetnek az elmúlt évtizedekben tapasztalt legnagyobb politikai krízisét követően.

A spanyol külügyminiszter vasárnap szólalt fel ez ügyben, egy nappal azután, hogy a spanyol kormány úgy döntött feloszlatja a katalán kormányt.

Alfonso Dastis arról beszélt, hogy kijelölik azokat a hatóságokat, amelyek a katalán törvények és normák szerint Katalónia mindennapi ügyeit fogják irányítani. Reményét fejezte ki, hogy a lakosság figyelmen kívül hagyja a jelenlegi katalán kormány utasításait, mivel azokra nem lesz törvényes felhatalmazásuk.

A katalán elnök, Carles Puigdemont elutasította Madrid döntését, amelyet az ultimátum szerint ezen a héten kellene végrehajtaniuk. Ehelyett azonban több ezer függetlenség-párti tiltakozó érkezett szombaton Barcelonába.

A spanyol kormány nógatja a katalánokat: fogadják már el a döntésüket

(Fotó: ANDER GILLENEA/AFP)

Carme Forcadell, a regionális parlament szóvivője nem fogadják el Madrid lépését, és azzal vádolják Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt, hogy "puccsot" hajt végre.

(Reuters)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.