Az Európai Parlament egyik sajtótermét Daphne Caruana Galizia máltai újságírónőről nevezik el, akit múlt héten a saját kocsijában robbantottak fel a szigetországban.

Sajtótermet neveznek el Daphne Caruana Galizia meggyilkolt máltai újságírónőről az Európai Parlament (EP) strasbourgi székházában – jelentette be kedden Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke.Sajtótermet neveznek el az Európai Parlamentben a felrobbantott máltai újságírónőről

Daphne Caruana Galizia

Fotó: YouTube

Az EP keddi plenáris ülésén a képviselők egyperces néma csenddel emlékeztek a korrupciós ügyeket feltáró oknyomozó újságírónőre, akit a múlt héten az autójában robbantottak fel Máltán, néhány méterre az otthonától. A megemlékezésen az áldozat családtagjai is részt vettek.

Daphne Caruana Galizia mindent megtestesített, ami jó az újságírói szakmában: az igazságot, a tényeket kereste, és nem engedte, hogy bárki is az útjába álljon. Nem félt megtenni azt, ami szükséges a feladata ellátásához

- mondta Tajani a rövid ceremónián.

Mint minden igazi újságíró, ő is őrszem volt, katona az értékeink védelmének frontvonalán

- közölte az Európai Parlament elnöke, hozzátéve, hogy a gyilkosság felelőseit bíróság elé kell állítani, a nyomozásba ezért hasznos lenne bevonni az Europol európai rendőrségi együttműködési szervezetet is.

Galizia többek között az általa korrupcióval vádolt Joseph Muscat máltai kormányfő és felesége állítólagos offshore-számlái után is kutakodott, és rendszeresen hangoztatta, hogy a szigetország irányítása bűnözők kezére került. Az újságírónő cikkei nyomán a kormány előrehozott választásokra kényszerült, de a botrány ellenére ismét Muscat pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

A máltai hatóságok hangsúlyozták, elkötelezettek amellett, hogy felelősségre vonják az elkövetőket, s ezért egymillió euró nyomravezetői díjat ajánlottak fel a hatóságok annak, aki segít felderíteni az ügyet.

Galizia halála után tömegek követelték az igazságtételt Máltán.

(MTI)

(Címlapi kép: YouTube)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.