A politikai okokból bebörtönzöttek szabadon bocsátása mellett foglalt állást Kszenyija Szobcsak orosz televíziós műsorvezető, aki indul az elnöki posztért. Szerinte a Krím Ukrajnához tartozik.

Az Oroszországban politikai okokból bebörtönzött személyek szabadon bocsátása mellett érvelt Kszenyija Szobcsak orosz televíziós műsorvezető a Moszkvában kedden megtartott első elnökjelölt-aspiránsi sajtótájékoztatóján.

Kijelentette, hogy az oroszok 30 százalékát senki sem képviseli, amin szerinte az ő indulása változtatni fog. Kérdésre válaszolva a reménybeli politikus kijelentette, hogy a Krím a nemzetközi jog szempontjából Ukrajnához tartozik, és Oroszország megszegte a szomszédja szuverenitását szavatoló 1994-es budapesti memorandumot. Szobcsak ugyanakkor a félsziget hovatartozásával kapcsolatban tárgyalásokat és kompromisszumot sürgetett Moszkva és Kijev között.

A politikai foglyok szabadon bocsátása mellett érvelt az elnökjelölt "orosz Paris Hilton"

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/A. Savin

Üdvözölte az emigrációban élő, az ellenzéki Nyitott Oroszország mozgalmat finanszírozó Mihail Hodorkovszkij keddi nyilatkozatát, amely hibának nevezete a jövő évi elnökválasztás bojkottját. Hodorkovszkij arra szólította fel híveit, hogy szavazzanak "bármely elfogadható jelöltre" az "előre eldöntött győztessel szemben".

Kszenyija Szobcsak Igor Malasenkót, a Szovjetunió összeomlását követően jelentős független tévécsatornaként működő NTV egyik alapítóját, Borisz Jelcin elnök 1996-os újraválasztásának egyik kulcsfiguráját nevezte ki kampányfőnökének. Az elnökjelölt-aspiráns anyagi támogatóinak nevét nem árulta el.

Navalnij ellenében sem lép vissza Szobcsak

Malasenko egyébként – szemben Szobcsak korábbi ígéretével – a keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az újságírónő akkor sem fog visszalépni a küzdelemtől, ha Alekszej Navalnij ellenzéki vloggert az orosz hatóságok felfüggesztett börtönbüntetése és próbaideje dacára is hagyják elnökjelöltként bejegyeztetni.

A kampánystáb tagja lesz Vitalij Skljarov is, aki a róla megjelent sajtóinformációk szerint Angela Merkel német kancellár, Barack Obama amerikai elnök, valamint Bernie Sanders amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns választási hadjáratában is tapasztalatokat szerzett. Az aláírásgyűjtés felelőse Alekszej Szitnyikov politológus lett. Szobcsaknak ugyanis az induláshoz független jelöltként 300 ezer, parlamenten kívüli párt jelöltjeként pedig 100 ezer támogatót kell majd felmutatnia.

A harminchatodik évében járó médiaszemélyiség a múlt héten jelentette be, hogy "mindenki ellenében" kíván indulni a jövő évi elnökválasztáson. Szobcsak, aki a fennálló oroszországi rend alternatívájaként és a demokratikus erők egyesítőjeként pozícionálta magát, alapvetően a liberális, nyugatos választópolgárok voksaira számíthat.

Az "orosz Paris Hiltonként" is emlegetett, a Forbes magazin által az oroszországi híres személyiségek rangsorában a 10. helyre sorolt Kszenyija Szobcsak Szentpétervár első demokratikusan megválasztott polgármesterének és az orosz alkotmány egyik társszerzőjének, a néhai Anatolij Szobcsaknak a lánya. Az "északi főváros" volt elöljárójának nagy felfedezettje és egyik helyettese egyébként Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök volt.

Kisebb vihart kavart kedden a kampányfőnök Malasenko élettársa, Bozsena Rinszka újságírónő, aki múlt héten "aljas féregnek" titulálta Szobcsakot, amiért bejelentette, hogy Navalnijra való tekintet nélkül kampányolni kezd. Rinszka meglepetésének adott hangot, hogy párja az újságírónő mellett vállat szerepet, és hangsúlyozta, hogy ő továbbra Navalnij pártján áll.

Putyin, akit Szobcsak egyébként még gyerekkora óta személyesen ismer, még nem jelentette be, hogy versenybe kíván-e szállni a jövő évi politikai megmérettetésen. Megfigyelők az elnöki szándéknyilatkozatot decemberre várják.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/A. Savin)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.