Egy lehetséges hetedik ízt, a szénhidrátét azonosítottak ausztrál kutatók, akik azt próbálják feltárni, miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

Új ízt fedeztek fel ausztrál kutatók
Fotó: Pixabay

"Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő"

- mondta Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták, mindkettő megtalálható az alapvető élelmiszerekben, mint a kenyér, a tészták vagy a rizs.

Az első vizsgálatok megmutatták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban – olvasható a medicalexpress.com orvostudományi hírportálon.

Utána megvizsgálták, hogy szénhidrátokra való érzékenység összefügg-e azzal, hogy keményítő tartalmú ételeket fogyasztottak.

A Journal of Nutrition tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban 34 felnőttet vizsgáltak.

Több keményítőt tartalmú ételt fogyasztottak azok, akik a leginkább érezték a szénhidrát ízt, és derekuk is vastagabb volt. Specifikusan néztük a derékméretet, mivel az az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának jó mércéje

- magyarázta Julia Low, az egyetem kutatója.

Az új ízek kutatásának ezen iránya fontos az étrenddel kapcsolatos krónikus betegségek, mint az elhízás egyre növekvő problémája miatt. A növekvő energia-bevitel, különösen az energiában gazdag ételek nagyobb fogyasztása az egyik fő oka a túlsúly és az elhízás globális növekedésének és a szénhidrátok jelentik étrendünk fő forrását" – magyarázta Keast professzor, akinek kutatócsoportja évekkel ezelőtt azonosította a zsírt mint hatodik ízt.

"Érdekes, hogy a zsír íz kutatásakor azt találtuk, kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van

- tette hozzá a professzor.

Az ember hat ízt – édes, savanyú, keserű, sós, unami és zsír – képes érzékelni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
elnyomott
@namihami: - szomorú, ha az emberek zöméből kiveszik a kíváncsiság, a "miértekre" a válasz keresése.
Persze, benne van a tévedés kockázata, de előbbre jutni mégis csak ezekkel lehet.
Aki már unja, másszon inkább vissza a fára, ott is meg lehet élni.
namihami
@elnyomott: Nem a miértekkel van a baj, hanem az olyan kutatásokkal, amik csak pénzköltési célt szolgálnak.
Hetedik íz, ami ""olyan"", mint az édes. Vagy mint ők is leírták, ""jellemzően cukor"", , nem túl nagy fontossággal bír. Kutassa pl. annak a szúnyognak az ellenszerét, amelyik a kisfejű csecsemők születését okozza. De volna még millió cél, aminek értelme is lenne. Hetedik íz? Telik vele a munkaidő és jó fizetést lehet érte felvenni.
Ennél talán még a fáramászás technikájának fejlesztése is fontosabb lehet, pl. a banán szüretelésének megkönnyítése céljából. De írhatnék kókuszdiót is.
elnyomott
@namihami: - sosem lehet tudni, hogy egy értelmetlennek látszó kísérlet, elgondolás milyen más felfedezésnek lehet alapja.
És az "olyan, mint az édes" nem ugyanaz, mint az édes. Még nincs rá szavunk, mert új íz lehet. Sok felfedezés, feltalálás volt már, ami adott pillanatban semmit sem ért, de később nélkülözhetetlenné vált valami más miatt.
Szóval az ismeretlen kutatása nem fölösleges, előre nem lehet kimondani, hogy kárba veszett pénz. Inkább ilyenre költsenek, mint pl. kisvasútra!
namihami
@elnyomott: El kell ismernem, hogy a kisvasút-hasonlat miatt igazad van. Valóban, inkább akármilyen íz, mint egy semmilyen kisvasút.
És, hát az ausztrálok inkább megengedhetnek maguknak ilyesmit, mint kishazánk.
Számomra inkább az a kérdés, hogy mi volt az az indok, amivel ennek a kutatásnak a finanszírozását egyáltalán indokolni tudták a fizetők felé.
elnyomott
@namihami: - szerintem érdekes téma. Egy új íz felfedezése van olyan jelentős, mint egy új érzékszervé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.