A leváltott katalán kormány tagjai és Carles Puigdemont volt katalán elnök már megkapták az első bírósági idézéseiket. A spanyol főügyész lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb más bűncselekmények miatt indított eljárást.

Carles Puigdemont volt elnök és a leváltott katalán kormánytagok is megkapták az első bírósági idézéseket kedden a központi büntetőbíróságtól, amely még erre a hétre, csütörtökre és péntekre idézte be vallomástételre a tizennégy politikust.

Már megkapták a bírósági idézéseket a leváltott katalán kormány tagjai

Fotó: YouTube

Carmen Lamela bíró határozatában három napon belül összesen 6,2 millió euró (1,9 milliárd forint) letétbe helyezésére kötelezte az érintetteket, az október 1-i, illegálisan megrendezett függetlenségi népszavazás költségeire költött közpénz fedezeteként.

Amennyiben az idézésnek nem tesznek eleget, a bíróság elrendelheti hatósági előállításukat.

José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

"Döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött, az alkotmány teljes semmibevételével, október 27-én" – hangsúlyozta a főügyész.

A feloszlatott katalán parlament hat elnökségi tagjai szintén csütörtökre és péntekre kapott idézést a legfelsőbb bíróságtól. Mivel ők a december 21-i előrehozott katalán parlamenti választásokig formálisan hivatalban maradnak, így az eljárást más bíróság folytatja mint a leváltott kormánytagok esetében.

Brüsszelből már ketten hazatértek

Carles Puigdemont és volt kormányának öt tanácsosa hétfőn Brüsszelbe utazott, ahol kedden sajtótájékoztatót tartottak.

A leváltott elnök elmondta, hogy nem kérnek politikai menedékjogot Belgiumban. "Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk" – fogalmazott Puigdemont, hangsúlyozva, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint "világos biztosítékokat" kapnak a spanyol hatóságoktól a "tisztességes eljárásra" és az "igazságos bánásmódra".

A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a tanácsosok közül ketten már visszaindultak Spanyolországba Belgiumból.

(MTI)

(Címlapi kép: YouTube)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
A BBC-szerint 30 evet is kaphatnak !Hiaba,a nyugati muggers-ek nem engedik a ke-zukbol ki a sok billiot!Erdekes Koszovot elismerte, majd az egesz EUROPA/.E'ljeneztek a 2. Tirana't.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.