Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte egy bíróságtól a spanyol államügyész Carles Puigdemont volt katalán elnök és négy társa ellen, az európai elfogatóparancsot ki is adták rájuk. 

Nemzetközi elfogatóparancsot kiadatását kérte Carles Puigdemont volt katalán elnök és öt társa ellen a spanyol államügyész – olvasható a The Guardian cikkében.

Az MTI híre szerint a parancsot ki is adták, erről a katalán elnök ügyvédje beszélt a belga VRT állami adóban. 

Paul Bekaert elmondta, hogy a spanyol bíróság helyet adott az ügyészség kérésének és kezdeményezte európai elfogatóparancs kiadását a leváltott elnök és kormányának négy, hétfő óta Belgiumban tartózkodó tagja ellen.

Az ügyvéd beszámolt arról is, hogy beszélt a volt elnökkel, aki "olyan volt, mint mindig, nem volt sem többé, sem kevésbé harcos és magabiztos".

Vagy csütörtökön éjjel, vagy pénteken, szólni fog a katalán néphez televízión keresztül – tette hozzá.

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a katalán elnök ellen

Fotó: YouTube

Nyolc katalán kormánytagot már előzetes letartóztatásba helyeztek

Puigdemont és öt minisztere hétfőn utaztak el Brüsszelbe, de állításuk szerint nem akarnak menedékjogot kérni, csupán szabadabban akarnak dolgozni a katalán függetlenségért, erre pedig Európa fővárosa a legjobb hely.

A spanyol központi büntetőbíróság csütörtökön a katalán parlament nyolc tagját helyezte előzetes letartóztatásba, egy kilencedik kormánytagnál pedig átszámítva 15,5 millió forintos óvadékot állapítottak meg, ami ellenében szabadlábon védekezhet. 

"Puigdemontnak és 13 társának csütörtökön és pénteken kellene (kellett volna) megjelennie a bíróságon, ahol azzal vádolják őket, hogy zendülést illetve lázadást szítottak és a katalán parlament kikiáltott Katalónia függetlenségét. Ha a körözés érvényben marad addig, akkor Puigdemont aligha indulhat a decemberben aktuális helyi választásokon" – olvasható a 444 cikkében. 

A cikk szerint Puigdemont ügyvédjén keresztül azt üzente, mindenben kész együttműködni a spanyol és belga igazságszolgáltatással, de továbbra is Brüsszelben kíván maradni.

(The Guardian, 444, MTI)

(Címlapi kép: YouTube)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cs.n.
A feltételes mód már fölösleges, azóta kiadták az elfogatóparancsot.
cs.n.
Közben a cím is át lett írva, előző hozzászólásom okafogyottá vált. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.