A Migrációkutató Intézet kutatója szerint egy felmérés szerint a Törökországban tartózkodó szír menekültek nagy többsége térne haza Szíriába.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint a Törökországban tartózkodó szír menekültek döntő többsége szeretne visszatérni a hazájába – mondta Kövecsi-Oláh Péter, a Migrációkutató Intézet munkatársa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

A szakértő kifejtette, a Törökországban tartózkodó mintegy 3,4 millió szíriai menekült 8-10 százaléka tartózkodik menekülttáborokban, míg fennmaradó részük az Égei-tenger vidékén és a nagyvárosokban él.

Törökország ugyanakkor az EU-val kötött megállapodás értelmében jelenleg kínosan ügyel arra, hogy a szír menekültek ne indulhassanak el Görögország irányába akkora számban, mint 2014-2015-ben – mondta Kövecsi-Oláh Péter.

Kiemelte továbbá, hogy grúz szervezett bűnözői csoportok az ukrajnai instabilitást kihasználva egy északi útvonal kialakításába kezdtek a szír menekültek Nyugat-Európába juttatása érdekében, ugyanakkor szerinte ez az irány nem válik majd meghatározóvá.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Visszatérne ha Orbánék nem tartanák fogva őket túszul.
1magyar
Bizony, újjá kéne építeni az országukat!
cikicakk55
Akkor miért nem engedik őket? Talán hasznot is hoznának,mert segítenének a saját hazájukat rendbe tenni és akkor majd a többiek is elindulnak vissza fele. Tényleg nagyon sajnálom azokat a nőket és a gyerekeket akiket látni lehet nap mint nap,de a nők és a gyerekek kb 20%. a többi életerős,egészséges férfi. Ha náluk háború van,akkor ott kéne lenniük és védeni az ott maradt nőket,gyerekeket és idős betegeket. Mi lett volna Magyarországgal az I. II. világháborúban,ha az akkori magyar fiatalok is nyúlcipőt vettek volna és irány papírok,minden nélkül valami gazdag nyugodt ország. Tisztában vagyok vele,hogy nem ránk gondoltak,de felőlünk lenne nekik e legközelebb a cél.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.