A szavazásra jogosultak 10,8 százaléka járult az urnákhoz délig a vasárnapi szicíliai tartományi voksoláson, amelyet elemzők a jövőre esedékes olasz parlamenti választások előzetes tesztjének tartanak.

Szicíliában új tartományi elnököt, valamint a 70 fős tartományi testület tagjait választják meg vasárnap. Az elsők között szavazott Sergio Mattarella olasz államfő, akinek magánszemélyként a szicíliai Palermóban van bejelentett lakhelye.

Szicíliai választások: alacsony részvétellel kezdődött a szavazás

Fotó: Jonathan Leibson/Getty Images

A dél-olaszországi sziget hagyományosan a jobbközép által uralt területnek számít, de az utóbbi öt évben Szicíliát a balközép színeiben politizáló Rosario Crocetta vezette. Helyére öt jelölt pályázik, de a felmérések szerint ez a belpolitikai megmérettetés valójában a két nagy ellenzéki erő, vagyis a jobbközép alkotta szövetség és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje között zajlik. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI), az Északi Liga és az Olasz Testvérek (FdI) közös jelöltje, Nello Musumeci – Catania város volt megyei elnöke – az utolsó napokban 35 százalék felett állt. Csak néhány százalékkal maradt le mögötte Giancarlo Cancelleri, az M5S jelöltje, akit a párt tagjai szokás szerint internetes szavazással választottak ki.

A felmérések nem adnak esélyt a Matteo Renzi vezette balközép Demokrata Párt (PD) jelöltjének, ami a kormányerő gyengülését bizonyítja. Elemzők szerint a PD rossz szereplése akár a balközép miniszterelnök-jelölt, Matteo Renzi leváltásához is vezethet.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.