Újra feltűnt a legionella nevű baktérium Európában, Portugáliában két ember halt bele a légiós betegségbe, 34 embernél mutatták ki a kórokozót. 

Újra felütötte a fejét Európában a légiós betegségért felelős legionella baktérium, a kórokozót múlt héten fedezték fel Portugáliában, ahol 2014-ben 12 ember halálát és 375 ember megfertőződését okozta a betegség. 

Újra megjelent a fertőző betegség Dél-Európában, ketten már bele is haltak

Fotó: pixabay.com CCO

A legionárus betegséget a levegőben terjedő legionella baktériumfajtához tartozó kórokozók okozzák, melyek csak abban az esetben fertőzőek, ha az ember a fertőzött vizet apró cseppek formájában lélegzi be. Ebben az esetben viszont a tüdőbe kerülő baktériumok influenzajellegű tüneteket produkálnak, majd súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben pedig halált okozhatnak. A betegség lappangási ideje két hét.

A mostani esetet egy a nyugat-lisszaboni kórházi központban, a Sao Francisco Xavier kórházban észlelték, jelenleg 34 megerősített esetük van, és két halálos áldozat. A megerősített esetekben többnyire idős emberek, vagy más, krónikus betegségben szenvedők betegedtek meg. 

(Blikk, The Portugal News)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.