Az Egyesült Államok problémákat akar teremteni az orosz elnökválasztáson – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök munkásoknak csütörtökön egy cseljabinszki kompresszorgyár-látogatás során.

"Válaszul az ő választásaikba való vélt beavatkozásunkra (az amerikaiak) problémákat akarnak teremteni Oroszország elnökválasztásán" – mondta kamerák előtt az orosz vezető, egy nappal az megelőzően, hogy a Kreml szerint a vietnami Danangban találkozik Donald Trump amerikai elnökkel az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcsértekezletén.

Putyin azzal vádolja Amerikát, hogy be akarnak avatkozni az elnökválasztási kampányba

Putyin arra célzott, hogy a nyomásgyakorlás eszköze a márciusi elnökválasztás előtt megtartandó, februárban kezdődő phjongcshangi téli olimpia lehet, amelyről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a droghasználatra hivatkozva eltilthatja az orosz sportolókat. A The New York Times egy nemrégiben közölt értesülése szerint az is felmerült, hogy a téli játékokon megtiltsák az orosz himnusz használatát.

"Ami engem nyugtalanít az az, hogy az olimpiának februárban kell elkezdődnie, és mikor lesz nálunk az elnökválasztás? Márciusban. Nagyon erős a gyanú, hogy mindent elkövetnek azért, hogy létrehozzanak egy valaki számára szükséges, olyan helyzetet, amelyben a sportkedvelők és a sportolók elégedetlenek amiatt, hogy az államnak állítólag köze volt a szabálysértésekhez és felelős is azokért" – mondta az elnök, aki ismételten tagadta, hogy Oroszországban államilag támogatott doppingrendszer működne.

Megfigyelők szerint befolyást gyakorolhat az orosz elnökválasztásra az a várhatóan februárban publikálandó amerikai kongresszusi jelentés is, amelynek célja azt összegezni, hogy az orosz oligarchák és állami felső vezetők milyen rejtett eszközökkel befolyásolják a külpolitikát. A dokumentum várhatóan tárgyalja majd az orosz üzletemberek és családtagjaik Putyinhoz való közelségét, vagyonuk és a külföldre kimenekített kintlévőségeik nagyságát, valamint azt, hogy közük van-e a korrupcióhoz.

A jelentés által megnevezendő személyek a várakozások szerint szankciós listára kerülnek majd.

Putyin először júliusban, a G20-csoport hamburgi csúcsértekezletén találkozott Trumppal. Akkor arról biztosította hivatali partnerét, hogy nem történt orosz beavatkozás a tavalyi amerikai választásokba.

A kapcsolatok azóta ennek ellenére tovább romlottak. Washington tovább szigorította az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciókat, Oroszország nagy számban küldött haza amerikai diplomatákat, amire az Egyesült Államok orosz képviseletek bezárásával válaszolt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.